Otomotiv devleri Turkiye'ye geliyor. BMW ile Magna Turkiye'ye 1,4 milyara fabrika kuracak
Sanayi ve Ticaret Bakani Zafer Caglayan'in "Dunya otomotiv devlerinden Turkiye'ye gelmek isteyen iki firma, su anda hazirliklarini surduruyor" sozleriyle duyurdugu mujdenin taraflarinin Alman BMW ile Kanadali Magna olduklari ogrenildi. Yeni Safak'in edindigi bilgiye gore, BMW uretim birimlerinin onemli bir bolumunu Turkiye'ye kaydirmak icin ozellikle Bursa ve Yalova ile Tekirdag civarinda arsa bakarken, Kanadali Magna ise uretim ussu olarak Izmit'i seciyor.
RAKAM 1 MILYAR EURO
BMW'nin Turkiye'deki Distributuru Borusan Otomotiv'den yatirim plani konusunda net bilgi alinamazken, Alman devinin hangi tip uretimini Bursa veya Yalova'ya kaydirabilecegine bagli olarak rakamin 1 milyar euroyu bulabilecegi uzerinde duruluyor.
Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in da bizzat devrede oldugu BMW konusunda, otomotiv devinin Turkiye'ye yatirim konusunda kesin kararini henuz vermedigi, Turk hukumetinden gelecek yatirimi kolaylastirici onerilere acik oldugu belirtiliyor. Kanadali Magna International Inc'in ise Turkiye'deki yatirim ussunu once kapsamli bir yedek parca deposu olarak tasarladigi, sonra piyasa kosullarina gore Izmit'te bir yatirim ussu kurmaya kadar isi buyutmeye kararli oldugu kaydediliyor. Ilk asamada 400 milyon euro yatirim beklenen Magna'dan, alternatifler arasinda yer alan Slovakya yerine Turkiye uzerinde hesaplarini ve planlarini gozden gecirmeye karar vermesinde, Basbakanlik Yatirim Destek Ajansi'nin payi buyuk.
Kanada'da daha cok orta sinif ve luks araba uretimi gerceklestiren Magna'nin, dunya pazarlarindaki gelisme projesini, Turkiye'deki yedek parca uretimine bagli olarak belirleyecegi ifade ediliyor. Bakan Caglayan soz konusu otomotiv firmalarinin isimlerini aciklamak istememesi konusunda ise "hassas yatirim olan otomotivde, bazi seyler kesinlesmeden, eksik bilgilerin gun yuzune cikmasinin, projelere zarar verebilecegi"ni gerekce gosterdi. Caglayan, onemli olanin, bu isletmelerin Turkiye'ye gelmesinin saglanmasi oldugunu bildirdi. Bu iki yatirimin Turkiye'ye cekilmesi konusunda gelisme saglanabilirse, Hyundai yatiriminin kacirilmasinin ardindan, onemli prestij kazanilacak.
CAGLAYAN ACIKLADI
Sanayi Bakani Zafer Caglayan, dunya otomotiv devlerinden iki firmanin, Turkiye'de yatirim yapmak icin hazirliklarini surdurdugunu bildirdi. Caglayan bu firmalardan birinin yaklasik 1 milyar, digerinin de 400 milyon euroluk yatirim
yapmayi ongorduklerini kaydetti.
Rakamlarla yatirim
Tofas / Fiat: Albea, Palio, Linea, Doblo, Fiorino (Citroen Nemo, Peugeot Bipper) Ford: Transit ve Transit Connect. Honda: Civic Sedan, City Hyundai: Accent Era, Matrix. Renault: Symbol, Megane Sedan, Clio III HB, Clio Grand Tour (2008) Toyota: Auris, Corolla Verso. 2010'da hafif ticari arac uretimine hazirlaniyor. Karsan: Peugeot Partner, Peugeot J9, Citroen Berlingo (2008)
Magna'nin cirosu 25 milyar dolar
Otomobil yedek parca uretimi ile montajinda faaliyet gosteren Magna, dunyanin sayili sirketleri arasinda gosteriliyor. Otomotiv sistemleri, modulleri ve parcalarini dizayn etme, gelistirme ve uretim alanlarinda uzmanlasan firma, ayni zamanda arac montaji ve muhendislik hizmetleri de sunuyor. Satislarini, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya, G.Amerika ve Afrika'da faaliyet gosteren baslica otomotiv ve kamyon ureticilerine gerceklestiriyor. Kuzey Amerikali firmanin yetkinlikleri arasinda; oturma, kilit, metal govde ve sasi, goruntu, elektronik, guc aktarma, tavan ve otomotiv ic ve dis sistemleri ile komple araclarin muhendislik ve montajlarinin dizayn, muhendislik, test ve uretim faaliyetleri yer aliyor. 240 uretim tesisi, 62 urun gelistirme ve muhendislik merkeziyle 23 ulkede yaklasik 83 bin calisani ile faaliyet gosteren firmanin yillik cirosu 25 milyar dolar.
YENI SAFAK