Anne ve babalar uyari ! Cocuklarinizin her istegini yerine getirmeyin
Mersin Universitesi (MEU) Fen Edebiyat Fakultesi Sosyoloji Bolumu ogretim uyesi Yrd. Doc. Dr. Nalan Yetim, AA muhabirine yaptigi aciklamada, son yillarda Turk aile yapisinda gelenekselligin disinda degisim yasandigini soyledi.
Turk ailelerinin genellikle ataerkil veya anne ve baba merkezli oldugunu animsatan Yetim, ''ozellikle orta sinifin yukselen bir degeri olarak, cocuk merkezli aile yapisi da giderek kabul goren bir anlayis olmaya basladi'' dedi.
Degisimin toplumun genelini kapsadigini soylemenin henuz mumkun olamayacagini belirten Yetim, yeni modelin surekli yukselen grafik sergiledigini bildirdi.
Aile yapisinda cocuk isteklerinin daha da belirleyici rol oynamaya basladigina dikkati ceken Yetim, sunlari kaydetti:
''Cocuk merkezli aileler daha cok yukselen bir orta sinifin degeri olarak goze carpiyor ve bu ailelerin sayisi onemli oranda artis gosteriyor. Cocuklarin istekleri aile yapisini onemli sekilde etkiliyor. Anne ve babalar cocuklugunda yapamadigi, kendisinde gormek istedigi seyleri cocuklarinda gormek istiyor. 'ben yapamadim bari o yapsin. Ben yasayamadim bari o yasasin' seklindeki dusunce cocugu giderek ailenin merkezine oturtuyor.''
-EGITIMDEKI REKABET DE ETKILI OLUYOR-
Cukurova Universitesi (CU) Egitim Fakultesi Dekan Yardimcisi Yrd. Doc. Dr. Oguz Kutlu ise cocuklarin ilkogretimin ilk yillarindan itibaren yogun bir rekabet ortaminda hizli bir yarisa girmeleri ve bu surecin yillar ilerledikce daha da onem kazanmasinin, ''Cocuk Merkezli Aileler'' olusturdugunu soyledi.
Egitimde ''ogrenme'' degil ''baskalarini gecme''nin amac haline geldigini ifade eden Kutlu, ''pek cok aile, bilincsiz olarak cocuklarinin bu yarislari kazanmalari icin ya onlara asiri baski yapiyor ya da tamamen cocuklarinin kontrolu altina girerek tum yasantilarini cocugun basarisina bagliyor'' dedi.
Cocuklarin ozel ders alma, dershaneye gitme, bilgisayar gibi teknolojik isteklerinin hizla arttigini anlatan Kutlu, bunlarin yerine getirilmesinin ise aile icerisindeki cocuk egemenligini daha da percinledigini soyledi.
Cocugun her isteginin yerine getirilmesinin, ona iyilikten ziyade 'kolayciligi' ogretecegi icin zarar getirecegine dikkati ceken Kutlu, sunlari kaydetti:
''Olmasi gereken evde kurallarin ve sorumluluklarin beraberce belirlenmesi ve uygulanmasidir. Cocuklarin birbirleriyle yarismalarinin degil paylasmalarinin desteklenmesi gerek. Eger mutlaka bir yarisma isteniyorsa, ogrencilerin kendileriyle yarismalari tesvik edilebilir. Kendisiyle yarisan cocuk ise daima birinci olacaktir.''
AA