Ana Sayfa Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt

+ ...:::Selendi Forum:::... » HABER BÖLÜMÜ » Güncel haberler.
 Turk aile yapisinda tehlike sinyalleri

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Turk aile yapisinda tehlike sinyalleri  (Okunma Sayısı 272 defa) Seçenekler Arama
« : Ocak 01, 2008, 02:34:03 ÖS »
akyuznet
Administrator
Üye Bilgileri Selendili

Turk aile yapisinda tehlike sinyalleri

Anne ve babalar uyari ! Cocuklarinizin her istegini yerine getirmeyin

Mersin Universitesi (MEU) Fen Edebiyat Fakultesi Sosyoloji Bolumu  ogretim uyesi Yrd. Doc. Dr. Nalan Yetim, AA muhabirine yaptigi  aciklamada, son yillarda Turk aile yapisinda gelenekselligin disinda  degisim yasandigini soyledi.

Turk ailelerinin genellikle ataerkil veya anne ve baba merkezli oldugunu  animsatan Yetim, ''ozellikle orta sinifin yukselen bir degeri olarak,  cocuk merkezli aile yapisi da giderek kabul goren bir anlayis olmaya  basladi'' dedi.

Degisimin toplumun genelini kapsadigini soylemenin henuz mumkun  olamayacagini belirten Yetim, yeni modelin surekli yukselen grafik  sergiledigini bildirdi.

Aile yapisinda cocuk isteklerinin daha da belirleyici rol oynamaya  basladigina dikkati ceken Yetim, sunlari kaydetti:

''Cocuk merkezli aileler daha cok yukselen bir orta sinifin degeri  olarak goze carpiyor ve bu ailelerin sayisi onemli oranda artis  gosteriyor. Cocuklarin istekleri aile yapisini onemli sekilde etkiliyor.  Anne ve babalar cocuklugunda yapamadigi, kendisinde gormek istedigi  seyleri cocuklarinda gormek istiyor. 'ben yapamadim bari o yapsin. Ben  yasayamadim bari o yasasin' seklindeki dusunce cocugu giderek ailenin  merkezine oturtuyor.''

-EGITIMDEKI REKABET DE ETKILI OLUYOR-

Cukurova Universitesi (CU) Egitim Fakultesi Dekan Yardimcisi Yrd. Doc.  Dr. Oguz Kutlu ise cocuklarin ilkogretimin ilk yillarindan itibaren  yogun bir rekabet ortaminda hizli bir yarisa girmeleri ve bu surecin  yillar ilerledikce daha da onem kazanmasinin, ''Cocuk Merkezli Aileler''  olusturdugunu soyledi.

Egitimde ''ogrenme'' degil ''baskalarini gecme''nin amac haline  geldigini ifade eden Kutlu, ''pek cok aile, bilincsiz olarak  cocuklarinin bu yarislari kazanmalari icin ya onlara asiri baski yapiyor  ya da tamamen cocuklarinin kontrolu altina girerek tum yasantilarini  cocugun basarisina bagliyor'' dedi.

Cocuklarin ozel ders alma, dershaneye gitme, bilgisayar gibi teknolojik  isteklerinin hizla arttigini anlatan Kutlu, bunlarin yerine  getirilmesinin ise aile icerisindeki cocuk egemenligini daha da  percinledigini soyledi.

Cocugun her isteginin yerine getirilmesinin, ona iyilikten ziyade  'kolayciligi' ogretecegi icin zarar getirecegine dikkati ceken Kutlu,  sunlari kaydetti:

''Olmasi gereken evde kurallarin ve sorumluluklarin beraberce  belirlenmesi ve uygulanmasidir. Cocuklarin birbirleriyle yarismalarinin  degil paylasmalarinin desteklenmesi gerek. Eger mutlaka bir yarisma  isteniyorsa, ogrencilerin kendileriyle yarismalari tesvik edilebilir.  Kendisiyle yarisan cocuk ise daima birinci olacaktir.''

AA

Sponsored
Links

Links: 1

View Profile
Re: Turk aile yapisinda tehlike sinyalleri
« Posted on: Mayıs 25, 2012, 09:58:43 ÖÖ Â»

Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer:  

Arsiv