Ana Sayfa Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt

+ ...:::Selendi Forum:::... » İLÇEMİZİ TANIYALIM » İlçemiz
 Selendi'nin Soy Kütüğü

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Selendi'nin Soy Kütüğü  (Okunma Sayısı 2874 defa) Seçenekler Arama
« : Eylül 27, 2005, 02:42:50 ÖS »
Selendi
Elhamdülillah Fenerliyim
Administrator
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

SELENDİ'NİN SOY KÜTÜĞÜ

İlçenin ileri gelenlerinden ve muhtelif araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre Selendi Merkez en eski gelip yerleşenler itibariyle yedi ana Gruba ayrılıyor. Bu soy kütükleri ve lakaplarına göre: 1.Dilikoğulları 2.Hacı Eyüpoğulları 3.bodurlar 4.Kadılar 5.Çakmakoğulları: 6.Erollar 7.Karamustafalar lakaplarına göre yörede öteden beri söylenegelmektedir. Bu lakapların dışında da İlçede bunlardan farklı yerleşim daha çok fazladır. Ancak bu yerleşimlerin sonradan başka yerlerden kopup gelip yerleşen bölünmüş soylar olduğu söylenenlere göre ortaya çıkmaktadır. Bu duruma göre:

1.DİLİKOĞULLARI:Ankara Koçhisar taraflarından gelerek şimdiki Bey Pınarı köyü’nün olduğu yere çadır kurarlar. Bu soy beş kardeştir
A.Halil Bey b..Hüseyin Bey C.Şerif Ağa Ç.Mehmet Ağa D.süleyman ağa
Bunlardan Halil Bey Şimdiki Bey Pınarı Köyünün olduğu yerden Selendi Merkeze yerleşiyor .Diğer 4 kardeşi ise köyde kalıyorlar. Merkeze yerleşen Halil Beyden bilebildiğimiz kadarıyla Mustafa Bey diye bir oğlu oluyor. Mustafa Beyinde:Kamil,-Tevffik, Haydar,Ragıp,İsmet,Pakize,Hatice,Zehra,Sait adında çocukları oluyor.2.Kadeş Hüseyin Beyin Nurullah,3 Kadeş süleyman ağa’nın Nurullah,Mehmet,Hasan,Hatice 4.Kardeş Mehmet Ağa’nın musa ve 5. Kardeş Şerif Ağa’nın da Fadime ve umma-han,adında bilinebildiği kadarıyla çocukları oluyor. Diğerleri bu gün hala yaşamaktadır.

2.HACI EYÜP OĞULLARI: Bu soydan Eyüp Ağanın 2 kızı oluyor ve bu kızların da evlatları olmadığında soyun kesildiği söylenmektedir.

3.BODURLAR:Hacı bodurlar olarak bilinen bu soy Simav Pazarlardan gelme olduğu ve Süleyman,Ahmet,Osman,Şerif,Emin,Hatice isminde 6 çocuğu oluyor. Bunlardan-Süleyman’ın Şaban ,2. Kardeş Ahmet’in H.hüseyin,Memet,Sıdıka,Emine ,Hanım,-Hatice,3.Kardeş Osman’ın Rıfat Mustafa, 4.Kardeş Şerif’in Arif,Nurullah, Mehmet, Emine Nazife, 4.Kardeş Emin’in Münip,Rasih,Hatice,Emine Sıdıka,5.Kardeş Haticenin ise Nu-rullah,Osman,süleyman ve 2 kızı olduğu söylenmektedir.

4.KADILAR:Bilindiği kadarıyla Kadıoğlu soyu Nurullah,Osman. Dede Nurulalah ,İbra-him,H.hüseyin Sarı Mehmet adında 6 evladı oluyor. Osman’ın; Mehmet,İbrahim,-Mustafa,Dede Nurullah’ın:Adem,saadet....H.Hüseyin’in (Metin,İdris,Dursun,Sarı Mehmeti’in Şükrü...İbrahimi’in Mehmet ,Mustafa ,Emin, ve 3 kızı,....olduğu söylenmektedir.,

5.KARA MUSTAFALAR:Simav tarafında gelme oldukları bilinmektedir. Kara Mustafa’nın Nurullah isminde bir çocuğu ve Nurullah tan olmada Mehmet,Mahmut, Behiye, Raziye adında 4 çocuğu oluyor. Bunlardan Mehmet Efendi’nin Nazmi, Ömer, Ahmet, Firuze adında ,Mahmut Efendi’nin Arif,Mustafa,Fadime ,Behiye Hanım’ın ise Ümmü,ve Müride adında çocukları oluyor. Diğerleri bu gün bilinmektedir.

6.ÇAKMAKLAR: Çakmak oğullarından Ali Çakmak Sülalesi Balıkesir in Öreğler Köyünden Osmanlı Zamanında bir yörük boyu olarak gelip Selendi’ye yerleşiyorlar. Yerleşme sebebi olarak ta genellikle bu günkü yerleşmeler çoğunluk olarak aynı sebep dayanmakla birlikte eskiden hudut haricinde bir suç işlendiğinde hudut değiştirme sonucunda takip sizliğe uğruyormuş. Bu nedenle bu soy Bursa sancağına bağlı iken Selendi’nin bağlı olduğu 1880’li yıllarda Denizli sancağına geçerek suçtan kurtuldukları söylenmektedir. Dedeleri İsa Çakmak’ın Ahmet,Ali ve Ayşe adında üç çocuğu oluyor. Bunlardan Ahmet’in de Mehmet,Mustafa, Durdu; Ali’nin İsa, Bahri, M.Ali, Zübeyda, Salim, Fadime ve Ayşe ‘nin de Ummuhan, Fadime, Fatma ve Şerif isminde evlatları olarak günümüze kadar gelinmiştir.

7.EROLLAR:Hacı Mehmetler olarak bilinen bu soy da yine Selendi’ye yörük olarak göç ederek geldiği bilindiği kadarıyla 4 kardeş olduğu söylenmektedir.

Bu soy kütüğü tamamen söylenenlere göre hazırlanmıştır. Daha geniş bilgi veremedik ancak ilerleyen zaman diliminde bu konuda birileri iyi bir çalışma yapması nesli tanıma adına daha faydalı olacağı kanatindeyim

Elhamdülillah Fenerliyim
Sponsored
Links

Links: 1

View Profile
Re: Selendi'nin Soy Kütüğü
« Posted on: Mayıs 25, 2012, 06:35:23 ÖÖ Â»

« Yanıtla #1 : Aralık 16, 2005, 04:09:44 ÖS »
orhanakıncı
Üye Bilgileri Selendili
*

Selendi'nin Soy Kütüğü

araştırmalarınızı tarihçilerle yaparak daha anlamlı hale getirebilirsiniz.selendide adı geçen sülalelerin büyükleri yörük olduklarını kabul ediyorlar mı? benim bildiğim yörükler dağların tepelerini düzlüklerini yerleşim yeri olarak seçmişlerdir.tıpkı kazıklı,avlaşa,çıkrıkçı vb.gibi yinede bu sitenizi taktir etmemek mümkünmü.selamlar
« Yanıtla #2 : Aralık 16, 2005, 04:19:22 ÖS »
yahya
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

ya büyük sülalerin kendilerini yörük olarak kabul etmesi önemli değil ama şu an selendinin yüzde 75 i köylerden selendiye yerleşen insanlardır ve bunların geneli yörüktür.

[SIGPIC][/SIGPIC]
« Yanıtla #3 : Aralık 16, 2005, 04:37:46 ÖS »
aglayankul
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

Yörük olduğunu kabul edip etmemek önemli değil
AHHH İŞTE BİZİ BİZ OLMAKTAN ÇIKARDILAR
YÖRÜKLÜK ONURDUR GURURDUR
ÇÜNKÜ ASLİ UNSURDUR!!!
selamlar sevgiler

YOLCU YOLUNDA GEREK.......
« Yanıtla #4 : Mayıs 10, 2006, 06:51:09 ÖS »
hatipoğlu
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

selendi bu yedi aileden mi ibaret? Selendinin asli unsurlar sarı keçili, kızıl keçili, karakeçili ve gacar yörükleridir. Hatta Evliya Çelebinin Seyehatnamesinde Selendi, Demirci ve Gördes yöresinin ahalisi için der ki; bu memleketlerin ahalisi en son gelen Türkmenlerden olduğunu ve bu ahalininhala dillerini koruduklarını söyler.Bugün bile selendide kullanılan kelimelere ve köy isimlerine bakıldığında bu rahatça anlaşılabilir.örneğin Çarta aslında Çordağ dır, çor da zorlu, çorak ve de sarp anlamına gelir. Tavak; tav anlamı yayladır. tavak ta yaylalık anlamına gelir. selemlar.

:cik:
« Yanıtla #5 : Ekim 02, 2006, 09:23:20 ÖS »
osmank_79
www.selendi.net
Üye Bilgileri Selendili
*

Selendi'nin Soy Kütüğü

Yörükler özgürlüğü severler. Özgürlükte dağlarda. Ben ovaya inen yörük görmedim daha. Selendinin soykütüğüne baktığımızda her köyü kuran bi sülale vardır. saydıklarınınızın çoğu selendiye pek çok yörükten sonra gelme.

« Yanıtla #6 : Ekim 03, 2006, 07:21:38 ÖÖ »
umutzi
Marjinal Üye
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

Valla bizim dedelerin Konya Karamandan göç ettiğine dair söylentiler var.....

HEPİMİZ İNSANIZ...AZICIK AR DUYGUMUZ VARSA

« Yanıtla #7 : Ekim 03, 2006, 11:20:15 ÖÖ »
GÜL
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

ben ,bizimkilerin adana kozandan geldiğini duymuştum.kozan yörüklerindenmişiz.

Güllerim soldu kaldırımlarda/Gonca yüklü dallarıma ayaz vardu/Demlerim oldu son akşamlarda/Bir nefeslık duraklarda çiçek açtım.
« Yanıtla #8 : Kasım 22, 2006, 09:33:24 ÖS »
aydınarıkan
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

Bizim aile Selendi merkezden değil ama çok geniş olduğunu bir kısmının Osmanlı Devleti zamanında Kan davası nedeni ile uşak vilayetinde yaşamaya başladığı bu nedenle Uşak'ta ve özellikle Karaköse Köyü'nde bir çok akrabam olduğunu biliyorum.

İyi yaşamak özel bir ilgi ve birazcık dikkat ister. Bilgi, emek, sevgi ve şefkat ister. ''Kendi olmak'' ama ''aynı kalmamak'', ''çoğalmak''  ama ''kaybolmamak''  ister.
« Yanıtla #9 : Aralık 04, 2006, 12:04:18 ÖS »
orhan akıncı
Üye Bilgileri Selendili
*

Selendi'nin Soy Kütüğü

kozan yörüklerinden geldiğini düşünen hemşerim herhalde karakozanlıdır?
« Yanıtla #10 : Aralık 14, 2006, 12:14:01 ÖS »
aydınarıkan
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

Kuzenim okulda ailenin kökeninin nereden geldiğini araştırıyor. Ama ne yazık ki net bilgilere ulaşamıyor. Nüfus kayıtları bulunmuyor.

İyi yaşamak özel bir ilgi ve birazcık dikkat ister. Bilgi, emek, sevgi ve şefkat ister. ''Kendi olmak'' ama ''aynı kalmamak'', ''çoğalmak''  ama ''kaybolmamak''  ister.
« Yanıtla #11 : Aralık 18, 2006, 04:38:49 ÖS »
sel_kaya_1
Üye Bilgileri Selendili
*

Selendi'nin Soy Kütüğü

tebrik ederim arkadaşım seni
« Yanıtla #12 : Aralık 24, 2006, 02:35:04 ÖÖ »
kırmızıx1
TONYUKUK
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

Alıntı sahibi: GÜL;52287

Karakozanlılar Avşar boyunun karakozan aşiretindendirler. Avşarlarla ilgili sitelere girerseniz daha fazla bilgiye ulaşırsınız.

ÜSTTE GÖK BASMASAR, ALTTA YER TELİNMESER,
SENİN İLİNİ VE TÖRENİ KİM BOZAR.
« Yanıtla #13 : Aralık 24, 2006, 02:37:23 ÖÖ »
kırmızıx1
TONYUKUK
Üye Bilgileri Selendili

Selendi'nin Soy Kütüğü

Aslında Selendi belediyesi ve kaymakamlık Selendinin tarihi ve kökleri hakkında daha geniş bir araştırma yapsalar ya da ellerinde böyle bir bilgi varsa bunu paylaşsalar daha iyi olmaz mı?

ÜSTTE GÖK BASMASAR, ALTTA YER TELİNMESER,
SENİN İLİNİ VE TÖRENİ KİM BOZAR.
« Yanıtla #14 : Nisan 22, 2009, 11:00:13 ÖS »
Türko
Üye Bilgileri Selendili
*

Ynt: Selendi'nin Soy Kütüğü

bak bunu bende duydum buyuklerimizden bi çok kere sana katılıyorum
« Yanıtla #15 : Nisan 23, 2009, 04:51:26 ÖS »
gazipaşa
Moderator1
Üye Bilgileri Selendili

mutlu olmak için mutlu etmesini bileceksin

bizimde aydın tarafından geldiğimizi söylüyorlar

insanların hayatlarına saygı duymaktansa,iftira atmayı tercih edenler, ruhlarındaki ezikliği hazmedemiyenlerdir
« Yanıtla #16 : Nisan 23, 2009, 07:39:00 ÖS »
üstad
Üye Bilgileri Selendili

kökenimiz büyük ihtimal,toroslardan daha çok ısparta antalya mevkilerinde yaşayan anamas yörüklerinden gelmektedir.
« Yanıtla #17 : Nisan 27, 2009, 12:39:52 ÖS »
gazipaşa
Moderator1
Üye Bilgileri Selendili

selendi nin çok eski insanlarının antalyadan yerleştiklerini duymuştum ben

insanların hayatlarına saygı duymaktansa,iftira atmayı tercih edenler, ruhlarındaki ezikliği hazmedemiyenlerdir
« Yanıtla #18 : Nisan 27, 2009, 11:03:21 ÖS »
gazipaşa
Moderator1
Üye Bilgileri Selendili

selendi gerçeği 

--------------------------------------------------------------------------------
ben antalya gazipaşada yaşıyorum eşimin memleketi bugünlerde çok ilginç bilgiler elde ettim sizinle paylaşmak istiyorum kepez belediye başkan yardımcısı ali yıldız isimli abimiz gazipaşanın tarihini araştırmış ve bi kitap hazırlamış bu kitapta yazılanlara göre gazipaşanın eski adıda selendiymiş kıbrıs fethedildiği zaman orda türk nüfusu oluşturabilmek için devlet her köyden 10 kişi seçmiş kıbrısa göndermek için ozaman gaziapşann adı selendiymiş köymüş ve buköyden seçilenlerden kaçanlar omuş bu kaçanlardan bazıları bizim selendimizin kurulduğu yere yerleşmişselendi ismini devam ettirmiş kitapta bizim selendimizin o selendi olduğunu yazıyor sanırım başka bölgelerdede selendi isimli yerleşim yerleri var

bu başlık adı altında bir konu açmıştım ben önceleri inanamadım ama karşılaştırma yapınca çok benzeyen yönlerimizin olduğunu gördüm gerisi bir şey değil eşimle nerdeyse akraba çıkacağız ona şaşırdım

Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer:  

Arsiv