Ana Sayfa Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt

+ ...:::Selendi Forum:::... » HABER BÖLÜMÜ » Selendiden haberler
 Selendi Yeni Asır'da.

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: 1 2 [3]   Yukarı git
Konu: Selendi Yeni Asır'da.  (Okunma Sayısı 5423 defa) Seçenekler Arama
« Yanıtla #60 : Temmuz 04, 2006, 08:34:04 ÖÖ »
since
sahip-ul edevat
Üye Bilgileri Selendili

Selendi Yeni Asır'da.

Alıntı sahibi: xlselendili
reklam kokan haber derken selendide baska hic bir derdi yokmus gibi sadece servetle aysenin tesisleri anlatılmış niye tütünden tütüncüden köylüden 40 derecede harmanda ayagına anız batan emewkci kardeslerimizin detlerini anlatmamıslar
arkadaşım eleştri yapmak herkes gibi en doğal hakkın?
ben dediğin kişilerin savunucusuda değilim..
ama eleştri yapmadan önce iyice araştır işin aslını öğren ondan sonra istediğin gibi eleştri yap....
tütünden bahsedilmedi dersen senin bu haberleri okuma lütfünü göstermediğin ortaya çıkar.angry

bak işte senin tütünden bahsedilmemiş dediğin kısım?angry

Tütünün boşluğu hala doldurulamadı
- Sizce Selendi'de halkın gelirini artırmak için ne yapılmalı?
- Aslında yapılabilecek çok fazla bir şey yok. Burası Türkiye'nin benzeri ölçekteki ilçeler gibi bir yer.
'Selendi'ye sanayi getireceğiz, Selendi'nin çehresini değiştireceğiz' demek pek inandırıcı olmaz. 1954 yılında ilçe olmuş burası, olsaydı, bu zamana kadar birileri bu işi yapardı. Bir yerin kalkınması, o yerin mevcut potansiyeliyle alakalıdır. Son zamanlarda şöyle bir şey var... Malum tütün sektöründe bir özelleştirme olayı var biliyorsunuz. Buranın geçim kaynağı da tütünmüş. İnsanlar şimdi geçimlerini başka şeylerden sağlamaya çalşıyorlar. Kısmen ahır hayvancılığı ve meyvecilik hakim burada. En başta da kirazcılık geliyor. Hatta Pınarlar Köyü'nde 24 Haziran'da Kiraz Festivali yapılacak. Cevizcilik ve badem gelişmek üzere.
- Kirazcılık bir hayli gelişmiş durumda öyle mi?
- Evet, kiraz çok var. Hatta biraz daha aşırıya kaçılırsa, sakıncalı olacağını düşünüyorum ben.
- Neden?
- Kiraz çok hassas bir meyve. Konservesi ve reçeli yok. Böyle olunca pazarlama boyutunu da düşünmek gerekiyor.
- Peki; ilçenin yakındaki Uşak yerine azaklardaki Manisa'ya bağlı olması hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Bu konuda bir talebin halktan gitmiş olması gerekiyor. Benim yapabileceğim çok fazla bir şey yok.

Eşini beğen,İşini beğen,Aşını beğen ama KENDİNİ BEĞENME!

''Medeniyet Açmaksa Bedeni, Hayvanlar
Sizden De Medeni!''

M.Akif ERSOY

Sponsored
Links

Links: 1

View Profile
Re: Selendi Yeni Asır'da.
« Posted on: Mayıs 25, 2012, 05:16:38 ÖÖ Â»

« Yanıtla #61 : Temmuz 04, 2006, 08:40:43 ÖÖ »
since
sahip-ul edevat
Üye Bilgileri Selendili

Selendi Yeni Asır'da.

Alıntı sahibi: xlselendili
tekrar incelediğimde fark ettim ayse hanım kendi oğlunun izmirde bilmem ne lisesinde okuduğundan bahsediyor bana ne senin oğlunun okuduğu okuldan
anladığım kadarıyla senin seray ailesine karşı tavrın var...
gazete 4 gün yayınlanıyor,ilçemizin bazı sorunlarına değiniyor ve haliyle onları ilçemize davet eden seray ailesi ile ilgilide bahsediyor diye bu aileyi bu kadar kötülemeni anlayamadım doğrusu..
ilçemiz zaten bu yüzden ilerlemiyor..başkalarını çekemiyoruz....
Çiftçide para yoksa, esnaf batar
İlçede bizi, Mehmet Emin Akkoyun ve kendisini "yerel basın Nuran" diye tanıtan Nuran Çelik karşılıyor.
Fotoğrafçı olan Mehmet Emin, Selendi'de Stüdyo Deniz'i işletiyor.
Nuran Çelik de, Selendi'de çıkan 3 Eylül ve Kula'da çıkan Divrit gazetelerinin muhabirliğini yapıyor.
Geleceğimizi bir gün öncesinden bildirdiğimiz için, çeşitli yerlerden randevular alınmış.
İlk buluşma, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet çimen...
- Türkiye genelinden farklı olarak, Selendi esnafının durumu nasıl?
- Son dönemde Selendi'de mekan açan esnaf sayısı azaldı. Mekanın kapatanlar çoğunlukta. Üç yılda esnaf sayısı 800'den 520'ye düştü.
- Neden oldu?
- Çoğu esnafımız siftah etmeden dükkanın kapatıyor.
- Neden siftah etmiyorlar?
- Çiftçinin ektiği mal para etmeyince durum böyle oluyor. Tütün ve haşhaş kaldırılınca geriye arpa ve buğday kaldı. Köylüde para olmayınca bizde de olmuyor tabi. Bizim derdimiz köylünün kalkınamaması.
- Ne olması gerekiyor peki?
- Çiftçiye özel teşfik parasından esnafa da versinler. Prim istiyoruz küçük esnaf olarak. Esnaftan kredi çekenlerin çoğu borcunu ödeyemedi. Ödeyemeyince de dükkanın kapattı.
- Siz kaç yıldır başkansınız?
- 10 yıldır başkanlık yapıyorum.
- Ne iş yapıyordunuz?
- Önceden bakkal dükkanım vardı. İflas ettim. Şimdi kahvecilik yapıyorum. 5-6 dönüm de yerim var. Çiftçilik yapıyorum. Başkanlığı bırakmadım.
- Neden iflas ettiniz?
- Fazla veresiye vermekten. Veresiye verilmezse esnaf hiç birşey kazanamaz zaten. Köylü ödeme yapamıyor. 1-2 tane bakkal kaldı burada. Onlar da biraz güçlü oldukları için ayaktalar. Manisa'nın Selendi İlçesi'nde, Ziraat Odası'nı da ziyaret ediyoruz.
Bizi Başkan Salahaddin Kızıldaş karşılıyor.
- Kaç yıldır başkansınız?
- 10 yıldır. Yani oda kurulduğundan beri.
- Çiftçi misiniz?
- Çiftçilik var. Bir de Yenicami Mahallesi'nde muhtarım.
- Ziraat Odası olarak neler yapıyorsunuz?
- Üyelerin kaydını tutuyoruz. Son beş yıldır da doğrudan gelir desteğinin yazışmalarıyla uğraşıyoruz. Bir de tesfiye makinası ve mısır ekme-çapalama makinası var. Bunları kiraya veriyoruz çiftçiye.
- Ne ekiliyor burada?
- En fazla ekilen tütün vardı, kaldırıldı. Vatandaş meyveciliğe yöneldi. Kiraza müsait burası.
- Genel durumlar nasıl?
- Pek iyi değil. Çiftçilerin biraraya gelmesi lazım. Birlik olmak lazım. Zamanında burada bir süt birliği kurmaya çalıştım ama olmadı. Bir kişi karşı çıktı. Yapamadık. Şimdi Selendi'de peynir pazarı diye bir şey kalmadı. AB yasalarından dolayı açıkta peynir satılamıyor. Bizim vatandaşımız çok mülayimdir, duyarlıdır. Bu yüzden kanunlar önce Selendi'de başlıyor.
Hastane var, personel yok
Selendi'de güzel bir hastane binası var. Orayı da ziyaret ediyor ve başhekim dışarıda olduğu için, Hastane Müdürü Aşkın Akkoç'la konuşuyoruz.
Müdürün odası, üzerine kart iliştirilmiş çiçeklerle dolu.
Soruyoruz; "Yeni tayin oldum da... Eş-dost eksik olmasın tebrik için göndermiş" diyor.
- Nerelisiniz?
- Selendiliyim.
- Kaç yataklı bu hastane?
- 25 yatağımız var.
- Ne gibi tedavi hizmetleri veriyorsunuz?
- Bir dahiliye uzmanımız var. Bir de uzman hekimimiz.
- Yatan hasta var mı?
- Şu an yok. Ama dahiliye uzmanımız uygun gördüğü hastayı yatırıyor.
- Hastasız hastane denilebilinir mi buraya?
- Hastasız hastane demek biraz ağır olur. Sonuçta tedavi hizmetlerine bakıyoruz. Ama ilçemiz küçük ve cerrahımız ya da uzman hekimimizin sayısı az olduğu için mecburen sevketmek zorunda kalıyoruz. Personel eksiğimiz var.
- Doktor neden yok?
- Kadromuz var ama hekim durmak istemiyor demekki. Bir zamanlar burada kadromuz iyi durumdaydı, ama hepsi gittiler. Hastane olarak bir eksiğimiz yok ama, personelimiz yok maalesef.

Pınarlar'ın, dağı-taşı kiraz
Selendi'de sık sık "kiraz merkezi" haline gelmiş bir köyün adı geçiyor.
Tam İzmir'e dönüşe hazırlanırken, ilçede olduğumuzu öğrenen Muhtar Bekir Sağdıç "Sizi köyümüze bekliyoruz" diye telefon ediyor.
Vakit geç olmasına rağmen, "Madem bekleniyoruz, gitmek lazım" diyerek, Simav yönünde ilçeye 25 km. uzaklıktaki köye doğru yola çıkıyoruz.
Dar yolun virajlarını her dönüşte, karşımıza muhteşem doğa manzaraları çıkıyor.
Yaklaşık yarım saat sonra, salkım saçak kirazların ortalığı adeta kırmızıya boyadığı bahçeler arasından, dağ köyü Pınarlar'a giriyoruz.
Resmi nüfus 1.409, yerleşik nüfus 1.000 civarında.
Kahvehane önünde oturan 20-25 köylü ayağa kalkıp, teker teker "hoşgeldiniz" diyor.
Muhtar Bekir Sağdıç'la sohbetteyiz:
- Kaç yıllık muhtarsınız?
- 5. Dönem, 22 yıldır muhtarım.
- Ne iş yapıyorsunuz buralarda?
- Köyümüzün ekonomisi tarıma, ağırlıklı olarak da kiraza dayalı. El halısı dokumacılığı da var son zamanlarda.
- Köye ne kadar para giriyor kirazdan?
- 600-700 bin YTL girer. Her ailede kiraz var.
- Zengin köy mü burası?
- Değil... Ortanın altında ama, işini bilen bir yapısı var köyün. Düzgün yaşayan, Selendi'nin en iyi köyü durumundadır.

Bir kiraz mühendisi
Pınarlar Köyü'nde, Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Fatma Gülsüm Şener'le de tanışıyoruz.
- Nerelisiniz?
- Gördesliyim.
- Bu köyde kirazcılığın gelişmesinde sizin payınız var mı?
- İlk geldiğim yıl 100 ton kiraz aldık buradan, 40 tonu ihraç edildi, 60 tonu iç piyasadaydı. İkinci yılımda 160 ton alım oldu, 40 tonu iç piyasadaydı gerisi ihraç yapıldı. Bu yıl ihraç oranı daha da artacak. Amacımız bu.
- Kiraz konusunda çok iddialısınız yani?
- Evet iddialıyım.
- Bahçelere gidiyormusunuz?
- Tabi gitmeden olmaz. Yakın takip ediyorum.
- İlaç var mı kirazlarda?
- İlaçsız olmaz. Böcek ilacı atılıyor. Ama rastgele ilaç atılmıyor. Zararlı varsa atılıyor.

Festival yarın
Pınarlar Köyü'nün geleneksel hale gelmiş Kiraz Festivali'nin 6.ncısı yarın yapılıyor.
Saat 17.00'den, gece 24.00'e kadar bir dizi etkinlik düzenlediklerini, belirten Muhtar Bekir Sağdıç, tüm yöre halkının davetli olduğunu söyledi.
Festivalde, kiraz yarışmasının yanında, halk oyunları gösterileri ile konser yer alıyor.

Yeni okul küçük geldi
Yetiştirdiği kaliteli yayla kirazlarıyla ihracatçıların gözdesi haline gelen Pınarlar, çevredeki 8 dağ köyünün de merkezi durumunda.
Dolayısıyla bu köylerin çocukları da, okul için buraya geliyor.
Vaktiyle, "taşımalı eğitim" için 7 derslikli bir okul yapılmış ama, 270'e ulaşan öğrenci sayısı karşısında küçük kalmış.
Belli ki; Milli Eğitim'in karar vericilerinin hesabı şaşmış.
Mevcut sınıflar, öğrencileri almayınca, 800 metre uzaklıktaki 3 sınıflı eski okuldan yararlanma yoluna gidilmiş.
Yani okulun üç sınıfı 800 metre ötede.
Okulu genişletmek için çare aranmış, "yeni okulun üzerine bir kat çıkalım" formülü, Bayındırlık Müdürlüğü müfettişlerinin "olumsuz" raporuna takılmış.
Muhtar Bekir Sağdıç'ın başka bir formülü var:
- Okulun yanında müsait arsamız var. Köylüler olarak biz de katkıda bulunalım, okula ek bina yapılsın.
Yetkililer top sizde...
Yani; Vali Bey, Kaymakam Bey, Müdür Bey...
Okula kat çıkamdığınıza göre, yanına ek bina yaptırın.

Eşini beğen,İşini beğen,Aşını beğen ama KENDİNİ BEĞENME!

''Medeniyet Açmaksa Bedeni, Hayvanlar
Sizden De Medeni!''

M.Akif ERSOY

« Yanıtla #62 : Eylül 12, 2006, 09:40:46 ÖS »
gurbet
Üye Bilgileri Selendili
*

Selendi Yeni Asır'da.

yeniasır gelsin birazda sorunları dinlesin buda güzel kaymakam bey keşkek günü düzenleyip Manisada ki protokol ve basını davet ederseniz muhteşem olur sanırım haydi hayırlısı
« Yanıtla #63 : Eylül 18, 2006, 02:34:46 ÖS »
gurbet
Üye Bilgileri Selendili
*

Selendi Yeni Asır'da.

her mesj sizin istediğiniz gibi olmayabilir hiç yakışmadı kaldırmanız gerekmezdi!
« Yanıtla #64 : Eylül 18, 2006, 09:56:48 ÖS »
Serk@N
Üye Bilgileri Selendili

Selendi Yeni Asır'da.

Alıntı sahibi: gurbet
her mesj sizin istediğiniz gibi olmayabilir hiç yakışmadı kaldırmanız gerekmezdi!

mesajınızı tekrar yazabilirsiniz. art niyetle kaldırıldığını düşünmüyorum.
« Yanıtla #65 : Ekim 12, 2006, 12:43:59 ÖS »
yılmaztuna
haberci
Üye Bilgileri Selendili

Selendi Yeni Asır'da.

Bu haberde art niyet var arkadaşlar anlamlı okursanız anlarsınız benden söylemesi
« Yanıtla #66 : Ekim 12, 2006, 12:46:27 ÖS »
yılmaztuna
haberci
Üye Bilgileri Selendili

Selendi Yeni Asır'da.

öyle sadece gazeteciliği tek elinde bulunduranlarla sohbet edilmez Sevgili Yeniasır Gazetesi gelsin birde halıkın içine girsin bakalım
Sayfa: 1 2 [3]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer:  

Arsiv