Ana Sayfa Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt

+ ...:::Selendi Forum:::... » DİNİ BİLGİLER » Dini bilgiler
 oruç

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: oruç  (Okunma Sayısı 394 defa) Seçenekler Arama
« : Ekim 06, 2006, 01:05:36 ÖS »
akşam güneşi
Üye Bilgileri Selendili
**

oruç

Oruç, imsak vaktinden, iftar vaktine kadar olan zamanda Allah rizasi için yemeyi, içmeyi, cinsi temasta bulunmayi terketmektir. Oruç Hz. Adem (A.S.)'dan bu yana bütün peygamber ve ümmetlere farz kilinmistir. Insan oruç tutarak nefsin baslangici olan sehveti kirar. Hz. Muhammed (S.A.V.) söyle buyurdu: “Oruç tut. Çünkü oruçta nefsi kiricilik gücü vardir.” Yine baska bir hadisde Hz. Muhammed (S.A.V.) buyurdu ki: “Ey gençler toplulugu! Nikahlanmaya ve evlenmeye sizden gücü yetenleriniz evlensin. Zira evlilik, göz ve fiili zinadan çok daha koruyucudur. Buna gücü yetmeyenler ise oruç tutsunlar. Çünkü oruç kisinin nefsini öldürür.” Kudsi hadisde Yüce Allah buyurdu: “Adem oglunun bütün amellerinin sevaplari on katindan yedi yüz katina kadar yükselir ancak oruç bundan müstesnadir. Çünkü oruç benimdir, karsiligini ben verecegim. Kul benim için onda sehvetini ve yemek yemesini birakiyor. Yani kulun tuttugu farz ve nafile bütün oruçlar benim içindir ve bana mahsustur, benden baskasinin olmasi düsünülemez. Öyleyse karsiligini da ben verecegim.” Yüce Allah burada karsiligini ben verecegim diyor. Bu tabirde Yüce Allah'in ibadetlere verecegi karsiligin çok büyük olacagina isaret vardir. Çünkü eger ikram edecek olan birisi bizzat kendi varligiyla bir seye sahib çikarsa, bu karsiligin son derece genis olmasini icabettirir. Bu sebepledir ki verecegi karsiligin miktarini açiklamamistir. Hz. Muhammed (S.A.V.) söyle buyurdu: “Allah ramazan'da oruç tutmayi farz kildi. Ibadetle geçirmeniz de sünnet kilindi. Kim farziyetine inanip, sevabina güvenerek oruç tutar, ibadetle geçirirse anasindan dogdugu gün gibi günahlarindan siyrilip çikar.” Sunu da unutmamalidir ki, oruç bazi zaman tam manasiyla tutulan oruç olur, vadedilen sevaba hak kazanilir. Bazi zaman da gerçek manada tutulmaz ve vededilen sevaba layik olmaz. Iste bu sebeble oruç; avamin orucu, havasin orucu ve havvassü'l-havvasin orucu olmak üzere üç kisimdir.

1. Avamin (her inananin) orucu: Bu oruç, niyet edilerek, yeme, içme ve cinsi alakalardan kendini koruyarak  fakat günahlardan kaçinmayarak tutulan oruç seklidir.

2. Havvassin (hususi insanlarin) orucu: Bu oruç nefsi ve bütün azalari yasaklanan kötülüklerden uzak tutarak tutulan oruç seklidir. Sahibi için vadedilen muazzam sevab karsiliginin büyük bir kismini garantileyen oruç iste budur. Nitekim böyle bir oruç Allah'a karsi Ey Rabbim! Ben onu yeme, içme ve sehvetinden alikoydum, beni ona sefaatçi kil diyerek kiyamet günü sahibine sefaat edecektir. Böyle oruç tutan bir kulun uykusu ibadet, alip verdigi her nefes bir tesbih yerine geçer.

3. Ehassü'l-havaslarin (en güzel inanan) orucu: Bu oruç, bütün azalarla oldugu gibi, kalb ve iç dünyayi da Allah'tan baska her seyden uzak tutarak tutulan oruç seklidir.  

Oruç tutan kimsenin gözünü haram seylere bakmaktan korumalidir. Dilini yalan, giybet, dedikodudan uzak tutmalidir. Kulagiyla haram dinlememelidir. Eliyle haram olan seyleri tutmamali ve ayagi ile de haram yerlere gitmemelidir. Hz. Muhammed (S.A.V.) söyle buyurdu: “Nice oruç tutanlar var ki açlik ve susuzluktan baska bir sey elde edemezler.” Allah bizi böyle oruç tutanlardan etmesin.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Sponsored
Links

Links: 1

View Profile
Re: oruç
« Posted on: Mayıs 24, 2012, 10:24:16 ÖS »

Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer:  

Arsiv