Hukumet'ten 2 yillik Meslek Yuksek Okulu mezunlarina mujde !
Hukumet, meslek liseleri ve 2 yillik meslek yuksek okullarini cazip hale getirip gencleri bu okullara yonlendirmek amaciyla yaptigi hazirliklarin son asamasina geldi
Degisiklikte 2 yillik meslek yuksek okulu mezunlarina kisa donem askerlik olanagi saglamasi da gundeme geldi.
Milli Egitim-sanayi ve universite isbirligi cercevesinde meslek liseleri ve meslek yuksek okullari icin yeni duzenlemeler geliyor. Duzenlemeye ciraklik egitim merkezlerinin dahil edilip edilmeyecegi henuz belli degil. Ancak meslek liseleri ve meslek yuksek okullari yeniden cazip hale getirilecek. Icerisinde imam hatiplerin de yer aldigi meslek liseleri ile meslek yuksek okulu mezunlari icin yeni avantajlar saglanmasi amaciyla calismalar devam ediyor.
Sanayicilerin ara eleman yoklugundan sikayet etmeye basladigi meslek lisesi ve tamamlayicisi 2 yillik meslek yuksek okulu mezunlari icin yapilan calismalarin basinda askerlik gorevlerinin kisaltilmasi geliyor.
Boylelikle isgucu ve zaman kaybinin onune gecilmesini sanayiciler de istiyor. Bu cercevede Milli Egitim Bakanligi'nca daha once baslatilan ancak sonrasinda kisa bir donem yavaslayan proje genis bir alani kapsiyor. Birkac ay oncesinde yeniden canlandirilan proje kapsaminda meslek liseleri ve meslek yuksek okullari yeni bir huviyet kazanacak. Bu konuda henuz YOK ile herhangi bir temasi olmayan hukumetin, Genelkurmay Baskanligi ile ortak bir calisma yapacagi belirtiliyor.
Hukumetin "Kisa donem askerlik yapacak yuksekokul mezunlarinin daha once asker ogretmen statulerinde oldugu gibi bir statuyle askerlik yaparak, ordunun egitim ihtiyacinin karsilanmasi ve silah altinda olup hicbir egitimi bulunmayanlara yonelik kisla icinde mesleki egitim verilmesi yonunde programlamalar yapabilecegi", askerin de buna sicak bakacagi kaydedildi.
Onumuzdeki gunlerde TBMM'ye gelerek yasalasmasi beklenen ve henuz netlik kazanmayan duzenlemede 2 yillik meslek yuksek okulu mezunlarinin kisa donem askerligi nasil ve kac ay yapacaklari belirlenecek.
AK Parti Istanbul Milletvekili ve eski Milli Egitim Bakanligi Mustesari Nejat Birinci, kendi donemlerinde boyle bir proje bulundugunu belirterek, "Bu konu istihdamin onunu acacak, issizligi onemli olcude dusurecektir" dedi.
Birinci, bu tur bir ornegin Milli Egitim Bakanligi ile Sanayi ve Ticaret Bakanligi arasinda yapilan calismayla meyvelerini vermeye basladigini da kaydetti. Meslek liseleri yonetiminde yeni bir yapilanmayla sanayicilerin de temsil edilebilecegini kaydeden Birinci, "Turkiye'de issizligin en onemli cozum noktasi meslek liseleridir.
Mesela mustesarlik donemimde lojistik meslek lisesi actik. Buna buyuk lojistik firmalari destek verdiler. Turkiye genelinde lojistikte 400 bin kisi istihdam ediliyor. Egitimini almis degil ama lojistik koyleri yapiliyor simdi. Bizden sonra 50-100 sene lojistik acisindan Turkiye bir merkez olacak" diye konustu.
Kendi donemlerinde is garantili perakende programlari actiklarini soyleyen Birinci, meslek lisesi ve meslek yuksekokullarinin cazip hale getirilmesinin bircok yonunun bulundugunu kaydetti.
AA