Manisa: Manisa'da Çiftçiye Yeni Gelir Kapısı Ceviz
Resmi büyütmek için tıklayın Manisa Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, Bu Yıl Merkez Dahil 12 İlçedeki Kırsal Bölgelerde Kalan Köylere Kaynağı İl Özel İdaresi'nden Karşılanan Toplam 15 Bin Adet Ceviz Fidanı Dağıttıklarını, Amaçlarının Kırsal Alandaki Çiftçilerin Gelirini Artırmak ve Onların Yaşamını Kolaylaştırmak Olduğunu İfade Etti.
Manisa Tarım İl Müdürü
Ömer Çelik, bu yıl merkez dahil 12 ilçedeki kırsal bölgelerde kalan köylere kaynağı İl Özel İdaresi'nden karşılanan toplam 15 bin adet ceviz fidanı dağıttıklarını, amaçlarının kırsal alandaki çiftçilerin gelirini artırmak ve onların yaşamını kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.
Birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de ana vatanı olan Türkiye'nin ceviz yetiştiriciliğinde dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını, tohumla yapılan üretim ve dağınık ağaçlar nedeniyle üretim ve ihracatta istenilen seviyeye gelinemediğine dikkat çeken Tarım İl Müdürü
Ömer Çelik, son yıllarda aşılı standart çeşitlerle kapama bahçe tesisleri kurulup tekniğine uygun yetiştiricilik yapılarak kaliteli ve bol miktarda üretim hedeflendiğini söyledi. Çelik ayrıca, cevizin 100-150 yıllık ömrünün ilk 60 yılında meyvelerinden, sonraki yıllarda da kerestesinden faydalanıldığını, kerestesi kıymetli olduğundan Türkiye'deki ceviz populasyonlarının hızla azalmakta ve dolayısıyla cevize olan talebin de artmakta olduğunu kaydederek şu bilgileri veri: