Ana Sayfa Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt

+ ...:::Selendi Forum:::... » DİNİ BİLGİLER » Dini bilgiler
 Kurbânda Mekrûh Olan şeyler

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Kurbânda Mekrûh Olan şeyler  (Okunma Sayısı 626 defa) Seçenekler Arama
« : Aralık 26, 2006, 09:45:03 ÖÖ »
seyman
Üye Bilgileri Selendili

KURBÂNDA MEKRÛH OLAN ŞEYLER
1- Kurbanı kitâbî (Yahûdi, Hıristiyan) kişinin kesmesi,
2- Derisini, yününü ve sütünü satmak veya yenilip içilen bir şey ile değiştirmek.
3- Kesmeden evvel kurbanlık hayvanın sütünü kullanmak veya kurbanlıktan herhangi bir şekilde menfaatlenmek.
4- Kasabın ücretini kurbandan vermek. (Et ve derisini vermek gibi.)
5- Gece kesmek, (hatâ ihtimalinden dolayı tenzîhen mekruhtur.)
6- İster kitabî ister Mecûsî olsun, kâfire kurbandan bir şey vermek. (Ancak kurban sâhibinin evinde yerse mekruh olmaz.)    
7- Kurban niyeti ile alınan hayvanı daha ucuzu veya müsâvisi ile değiştirmek. Fakirse hiç câiz olmaz.
8- Yemek borusu, nefes borusu ve iki şah damar    olmak üzere dördünü kesmek gerekirken üçünü kesip birini bırakmak.
9- Kestikten sonra hayvan ölmeden murdar iliğini (can damarı) kesmek, hayvanın başını koparmak ve derisini yüzmek mekrûhtur. Böyle kesilmiş hayvanın etini yemek mekrûh değildir.
10- Bıçağı, kurbanı yatırdıktan sonra bilemek.
11- Kurbanı kıbleye çevirmeden kesmek.
12- Kurbana ezâ veren her şey mekruhtur. (FH-18)
13- Deveyi çenesinin altından kesmek, sığır ve mandayı da boynunun gövdesine bitiştiği yerden kesmek.
14-Doğurması yakın olan gebe hayvanı kesmek

Havaya bakar hava alırsın,
Toprağa bakar dua alırsın...
Sponsored
Links

Links: 1

View Profile
Re: Kurbânda Mekrûh Olan şeyler
« Posted on: Mayıs 24, 2012, 04:31:30 ÖS »

« Yanıtla #1 : Aralık 26, 2006, 09:50:03 ÖÖ »
seyman
Üye Bilgileri Selendili

Kurbanin Vâcib Olmasinin şartlari

KURBANIN VÂCİB OLMASININ ŞARTLARI
Bir kimseye kurbanın vâcib olması için dört şart vardır:
1- Müslüman olmak.
2- Hür olmak.
3- Mukim olup müsâfir olmamak. Kurban bayramında üç günün nihâyetine kadar vatan-ı aslîsi olan, yânî devamlı oturduğu memleketinde olmak yahut şer’an müsâfir sayılacak 90 km. veya daha uzak bir yere gitmiş olsa bile orada en az 15 gün kalmaya niyet etmiş olmak.
4- Kendisine sadaka-i fıtır vacip olacak kadar zengin olmak. Zengin; temel ihtiyaçlarından başka -üreyici olsun olmasın- nisâb mikdarı bir mala sâhip olmaktır. Bu kadar malı veya parası olan kimseye sadaka-i fıtır ve kurban vacip olur. Sadaka ve zekât kabul edemez.
Temel ve asıl ihtiyaç:
Şahsın oturduğu ev, kullandığı ev eşyası, giydiği elbise, bineği, hizmet için olan köle, kullandığı silah, ilim ehlinin kitapları, sanatkârın takımları ve bir senelik yiyeceğidir. İlim ehli olmayanda bulunan kitaplar aslî ihtiyaç değildir. Üç takımdan fazla olan elbise, zarûri ihtiyaçtan fazla olan ev eşyası, fazla arsa ve ev nisâba dâhildir. Bir kimsenin tarlası olsa ve o tarladan kendisinin ve ehlinin bir senelik nafakasını temin etmiş olsa üzerine kurban vâcib olur. Eğer tarladan çıkan bir senelik mahsûl nafakaya yeterli olmaz, başka da bir malı yoksa fakir sayılır.

« Yanıtla #2 : Aralık 26, 2006, 01:13:37 ÖS »
since
sahip-ul edevat
Üye Bilgileri Selendili

dostum eyvallah...

Eşini beğen,İşini beğen,Aşını beğen ama KENDİNİ BEĞENME!

''Medeniyet Açmaksa Bedeni, Hayvanlar
Sizden De Medeni!''

M.Akif ERSOY

« Yanıtla #3 : Aralık 27, 2006, 11:49:32 ÖÖ »
seyman
Üye Bilgileri Selendili

Bayramda çocuklari Sevindirmek

BAYRAMDA ÇOCUKLARI SEVİNDİRMEK

Hz. Ömer (r.a.) bir bayram günü Rasûlüllâh’ın (s.a.v.) huzuruna geldi. Berâber mescide giderken Medine-i Münevvere’nin çocukları Peygamberimiz’in (s.a.v.) etrafını sarıp bayramlık istediler. Peygamber Efendimiz;
– “Yâ Ömer! Beni bunlardan satın al, kurtar.” buyurdular. Hz. Ömer (r.a.) gidip bir parça et, bir miktar hurma ve meyve getirdi. Çocuklara verdi. Server-i Âlem;
– “Yâ Ömer, sen beni Mâlik bin Za'rin Yûsuf’u (a.s.) aldığından daha ucuza aldın. O Yûsuf’u (a.s.) birkaç dirheme almıştı. Sen beni et ve meyve ile aldın.” buyurdu.
Hz. Ömer (r.a.);
– “Ya Rasûlallâh, her ne kadar Yûsuf aleyhisselamdan ucuz aldım ise de, sen ondan güzelsin.” dedi. (M.G-38

« Yanıtla #4 : Aralık 27, 2006, 12:53:01 ÖS »
since
sahip-ul edevat
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: seyman;58067
BAYRAMDA ÇOCUKLARI SEVİNDİRMEK

Hz. Ömer (r.a.) bir bayram günü Rasûlüllâh’ın (s.a.v.) huzuruna geldi. Berâber mescide giderken Medine-i Münevvere’nin çocukları Peygamberimiz’in (s.a.v.) etrafını sarıp bayramlık istediler. Peygamber Efendimiz;
– “Yâ Ömer! Beni bunlardan satın al, kurtar.” buyurdular. Hz. Ömer (r.a.) gidip bir parça et, bir miktar hurma ve meyve getirdi. Çocuklara verdi. Server-i Âlem;
– “Yâ Ömer, sen beni Mâlik bin Za'rin Yûsuf’u (a.s.) aldığından daha ucuza aldın. O Yûsuf’u (a.s.) birkaç dirheme almıştı. Sen beni et ve meyve ile aldın.” buyurdu.
Hz. Ömer (r.a.);
– “Ya Rasûlallâh, her ne kadar Yûsuf aleyhisselamdan ucuz aldım ise de, sen ondan güzelsin.” dedi. (M.G-38
bayramı bayram yapan güzelliklerden biriside çocukları sevindirmektir...:35:

Eşini beğen,İşini beğen,Aşını beğen ama KENDİNİ BEĞENME!

''Medeniyet Açmaksa Bedeni, Hayvanlar
Sizden De Medeni!''

M.Akif ERSOY

« Yanıtla #5 : Aralık 27, 2006, 01:14:18 ÖS »
seyman
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: since;58085
bayramı bayram yapan güzelliklerden biriside çocukları sevindirmektir...:35:

MUTLAKA DOSTUM MUTLAKA