Ana Sayfa Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt

+ ...:::Selendi Forum:::... » DİNİ BİLGİLER » Dini bilgiler
 islamiyeti nasıl anlatabiliriz acaba?

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: islamiyeti nasıl anlatabiliriz acaba?  (Okunma Sayısı 1020 defa) Seçenekler Arama
« : Ocak 05, 2006, 09:05:30 ÖS »
varyans45
matematikçi
Üye Bilgileri Selendili

arkadaşlar bu gün baktığımızda çevremizde bir çok cemaatler var.bunların hepsi islamiyeti yaşamaya ve anlatmaya çalışıyorlar.ama bunların yolları farklı.Bu durumda islamiyeti nasıl anlatabiliriz acaba?huh

[COLOR="Blue"][FONT="Comic Sans MS"][SIZE="2"]yaz yağmuru düşer durur yüreyime
bir küçük aşk yeter benim hasretime
sende benim yağmurum ol
damla damla düş gönlüme...
[/SIZE][/FONT][/COLOR]
Sponsored
Links

Links: 1

View Profile
Re: islamiyeti nasıl anlatabiliriz acaba?
« Posted on: Mayıs 24, 2012, 10:43:35 ÖÖ Â»

« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2006, 12:32:51 ÖS »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

Müslümanlar bir bedenin azaları gibidirler. islamiyeti anlatmanında Formülleri çok fazla Rehberimiz Kuran ışığında hadis ve sünnetler yoluyla yaşayabilir ve anlatabiliriz. Tabii ki sahih hadisler yoluyla Bunları da 6 Büyük hadis kitabı ışığında Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesai gibi kaynakların doğruluğu bu konuda çok önemlidir.
Yüce Allah her kavime geçmişten günümüze birçok peygamber göndermiş ve insanları hidayete davet etmiş onlara bir kitap göndermiştir.Ancak azgın ve sapmış insanların bazıları yanlış yoldan dönmemiş ve helak olmuşlardır.Bize Yüce Allah tarafından gönderilen en son din bildiğiniz gibi İslamiyet Ve önderimiz Peygamber Efendimiz (s.a.v) olmuştur.İslamın gelmesiyle diğer dinlerin bir geçerliliği kalmamıştır. İslam evrenseldir.Gönderilen en son peygamber : Hazret-i Muhammed Mustafa(s.a.v.) ve en son Kitap Yüce Kuran-ı Kerim dir.Bilahere Bütün insanlar da islam fıtratı üzerine yaratılmakta ve belli yaşlarda ya tek  kurtuluş yolu olarak islamı seçmekte yada Fatiha Suresinde belirtildiği üzere "sapıtanlar veya gazaba uğrayanlardan" olmaktadırlar.Bizler islamiyeti Peygamber Efendimizin vefatından sonra onun sünneti seniyyeleri ve hadisleri yoluyla, Kuranda işaret edilen ve anlatılan Bir mümin olmayı bu şekilde yaşamaya çalışmalıyız.Biliyorsunuz ki Resulullahın vefatından sonra bu sayılan yaşama şeklini ashablar alimler ve bizlerde onların ışığında tatbik etmeye çalışıyoruz.Konuya açıklık olsun diye"Resullah efendimiz şöyle buyurmuştur:Ashablar gökteki yıldızlar gibidir hangisini takip ederseniz doğru yola erersiniz" buyurmuşlardır.İslamiyette Dört Büyük Mezheb demek Bu alanda en az Dört farklı cemaat demek Dört Farklı cemaattede Çok farklı kültür medeniyet örf adet gelenek ve yaşam tarzı farklı olacağına göre dünyada bir çok ırk ve cins olduğuna göre islamı yaşama tarzında da birçok farklıllıklar olacak demektir.Kuran-ı Kerimi Bir türk şivesiyle dinlemenin ve okumanın lezzeti farklı Arap lehçesiyle okumanın ki farklı ama okunan Kurandır Harfler Arap Alfabesidir. Yüce Allahdır bizi Farklı yaratan.Önemli olan Hangi mezhebe bağlı olursak olalım dört büyük mezhebden hangi cemaat ehli olursak olalım Kuran Sünnet ve Hadisler ışığında İslamı hidayet rehberi edinmemizdir.Her sürünün Bir çobanı vardır Bizler de kendimizi en asgari düzeydede olsa yanlışlardan korumak için bir alime irşad etmeliyiz. Gönül gözünüz açık olsun ve hidayet rehberiniz Kuran, hem dünya hem de ahiretinizi aydınlatsın.Selamlar Tokattan

« Yanıtla #2 : Ocak 06, 2006, 01:52:58 ÖS »
varyans45
matematikçi
Üye Bilgileri Selendili

arkadaşım dediklerin çok doğru ama benim bu faaliyetlerin hepsini yakından tanıma fırsatım oldu.baktım ki bunlar birbirini inkar etmemeye çalışsalarda birbirleri ile çatışıyorlar.hatta inkar noktasına geliyorlar.bu hepsi için geçerli değil ama bazıları böyle.bu durumda insan itilafa düşüyor.bunu nasıl yorumlarsınız.

sende benim yağmurum ol
[/SIZE][/FONT][/COLOR]
« Yanıtla #3 : Ocak 06, 2006, 02:27:09 ÖS »
gofur
YALNIZ KURT
Üye Bilgileri Selendili

cankurtarana katılıyorum tabii.Ancak mücahit bazen herkesın kafasını karıstıran konuya temas etmıs.bizlerde ögrenciliğimiz zamanında farklı farklı guruplar içinde yer aldık çıktık kaldık ettik neyse.bazı cemaatlerın bırbırını sevmedıgı yada onderlerı hakkında farklı yorumlar yaptıkları dogru.nence daha yakın ve içiçe olsalar daha iyi olurdu.

[COLOR="Red"]HEPİMİZ  TÜRK'ÜZ[/COLOR]
[COLOR="Red"]Kansızlık yoksa...[/COLOR]...
« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2006, 02:27:47 ÖS »
gofur
YALNIZ KURT
Üye Bilgileri Selendili

cankurtarana katılıyorum tabii.Ancak mücahit bahakkında farklı yorumlar yaptıkları dzen herkesın kafasını karıstıran konuya temas etmıs.ogru.nence daha yakın ve içiçe olsalar daha iyi olurdu.bizlerde ögrenciliğimiz zamanında farklı farklı guruplar içinde yer aldık çıktık kaldık ettik neyse.bazı cemaatlerın bırbırını sevmedıgı yada onderlerı

« Yanıtla #5 : Ocak 06, 2006, 02:36:12 ÖS »
gofur
YALNIZ KURT
Üye Bilgileri Selendili

cankurtaranın dediklerine katılıyoruz elbet.Yanlız mücahit bazen kafamızı karıstıran konuya temas etmiş.cemaatlerin bazılarının birbirini sevmedigi önderleri hakkında farklı yorum yaptıkları dogru.

« Yanıtla #6 : Ocak 06, 2006, 04:34:30 ÖS »
yahya
Üye Bilgileri Selendili

cemaatlerin hiçbirisi birbirini sevmez çünkü para kaynağını diğeri engelleiyorsa mutlaka mesele çıkacaktır. hepsi öğrenci peşinde, hepsi zengin peşinde bizim cemaate girse diye neden? bize hizmet etsin veya parayı bizim hizmete harcasın diye...

[SIGPIC][/SIGPIC]
« Yanıtla #7 : Ocak 06, 2006, 07:12:23 ÖS »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

Arkadaşlar Bu sorunlar elbette olacak biz bir imtihandayız herkes kendinden mesul biz birleştirici olmalıyız herkese kucak açan"ne olursan gel zihniyetiyle hareket etmeliyiz"yanlış uygulamalar ve davranışlar olabilir bunlar normal çünkü nefsi emmare taşıyoruz peygamberlerin bile "zenne" denilen günah sayılmayacak küçüklükte yanlışlıklar yaptıkları vakidir.Birlik olmaya çalışmalıyız bu da ancak hoşgorü ve insanı mahlukatın en şerefli gözüyle görmekle birbirimizin yanlışlarını kendi yanlışlarımız mış gibi görmek ve affetmekle olur.Hatasız kul arayan dostsuz kalır."Bir mümin bir mümin kardeşinin ayıbını örterse Allahda onların ayıplarını örter"Hadis-i Şerif Bu gözle bakarsak sorun kalmaz.

« Yanıtla #8 : Ocak 09, 2006, 02:53:59 ÖS »
ahmet
Üye Bilgileri Selendili
**

Alıntı sahibi: REİS
cemaatlerin hiçbirisi birbirini sevmez çünkü para kaynağını diğeri engelleiyorsa mutlaka mesele çıkacaktır. hepsi öğrenci peşinde, hepsi zengin peşinde bizim cemaate girse diye neden? bize hizmet etsin veya parayı bizim hizmete harcasın diye...

bırakın bu cemaat düşmanlığını beyefendi. işe hep istisna ve kötü örnek tarafından bakıyorsunuz. Türkiyede bu kadar güzel işler yapan  hepsi birbirinden güzel topluluklar var, şunu herkes biliyor sanırım sizde bilirsiniz her öğrenci cemaate maddi bir yük, dolayısıyla bu insanlar HAYIRDA yarışıyor. hayırda yarışmaktan güzel ne var. ama insanlar hayırda yarışırken bazen yarış psikolojisiyle hatalarda yapabilirler,  insanlarda nefis var bu faktörü de unutmamak lazım.yani cemaat mensupları melek değil onlar da hata yapabilirler.
« Yanıtla #9 : Ocak 11, 2006, 09:44:29 ÖS »
varyans45
matematikçi
Üye Bilgileri Selendili

arkadaşlar bu konuyu ben açtım ve tartışılmasını istedim.çünkü bu tür konuları konuşmaya çalıştığımda gelişi güzel kelimelerle geçiştirilmek istendi hep.belki de ben yanlış biliyorumdur ama önemli olan tartışmak.herkes birşeyler biliyordur muhakkak önemli olan bildiklerimizi paylaşmak ve bunlardan bir sonuç çıkartmak.bazen bir konuyu çok iyi biliyor olabiliriz ama farklı düşüncelerede açık olmalıyız.birde ''senin bildiğin karşındakinin anlayabildiği kadardır'' mevlana celaleddin rumi.bunu lütfen unutmayalım...

sende benim yağmurum ol
[/SIZE][/FONT][/COLOR]
« Yanıtla #10 : Ocak 12, 2006, 12:09:27 ÖÖ »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

Ben böyle konuların mutlaka açılması ve bir uzlaşma, fikir görüşünde bulunulması gerektiğine sonuna kadar katılıyorum.Eğer bir yerde diyalog yoksa
ya insanların söyleyeceği bir şey yoktur.Ya size katılmıyorlardır.Ya ilgi alanları değildir.Ya da gözlemliyorlardır.Sonuçta veren el alan elden üstündür.Önemli olan ortak ve herkes için gerekli bir paydada birleşmektir.

« Yanıtla #11 : Şubat 10, 2006, 11:14:26 ÖS »
sacit
Üye Bilgileri Selendili
*

Bir yaprağın kımıldamasından daha basit bir işin, bir fiilin dahi meydana gelebilmesi için kâinatın Sahibinin dilemesi gerekir. Hiçbir şey, Onun emri dışında oluşamaz. Herşeyin Onun dilemesiyle teşekkülüne meşîet-i İlâhî denir. Bu husus bir çok âyet-i kerîmede işlenir. Birisinin meâlinin bir parçası şöyledir: “Allah dilediğini yapar.” (Bakara, 253 En’âm 35) Âyette ise, “Allah dileseydi, elbette onları hidayet üzerinde toplayıp birleştirirdi, o halde sakın cahillerden olma!” diye ferman edilir.

Madem o dilemedikçe biz dileyemeyiz; öyle ise kader ile Onun dilediği gibi yaratmasıyla hür irâdeyi nasıl birleştireceğiz? Diğer bir ifâdeyle, Onun dilemesi dışında hiçbir şey oluşmuyorsa, bu insanın hür irâdesiyle çelişmiyor mu? Elbetteki hayır! Hiç şüphesiz her bir şeyin meydana gelebilmesi, Allah’ın iradesi, dileği ve rızası ile olur. Çünkü, irâde ve iş yapma cihetinde varlıklar içinde en ileri seviyede olan insanoğlunun bile Allah dilemezse eli-kolu kalkmaz, ağzı açılmaz ve midesi çalışmaz; çalışamaz! Yiyeceği, ağzımıza attıktan sonraki karanlık yollarda, birçok işlem merkezinde gördüğü istihaleleri, hazım ve bir çok karmaşık işlemlerden geçiremezdik. Zaten pekçok organımızın enteresan ve muhteşem faaliyetlerinden habersiziz. Bu demektir ki, irademizin, isteğimizin geçerli olduğu işlerde bile, yüzde doksan dokuz onda dokuzunun daha azından bile haberdar değiliz. Öyle ise, bütün bu kanunlar, faaliyetler, işlevler Onun dilemesiyle olmaktadır.

Cenâb-ı Hak, insana hür irâde vermiştir. İnsan ister, talep eder, arzular, meyleder; Hâlık-ı kâinat yaratır. Kul istese de, Cenâb-ı Hak istemezse o iş olmaz. Meselâ, asansöre binip, yukarı ve aşağı katlara inmek gibidir. Kul asansöre biner. Asansörü indirip, çıkarmak kendi isteği ve gücü ile değildir. Eğer asansör çalışmazsa, kul inip-çıkamaz. Onun işi, sadece düğmeye dokunmakla meyletmektir.

Öyle ise, ister irademiz, ister irademiz dışında olan bütün fiil ve hareketlerimiz, Allah dilemedikçe biz dileyemeyiz. Gücümüz, aklımız, irademiz çok cüz’î, hattâ vehmî, kıyas-ı vahid yani ölçü birimi gibi aslında olmayıp var kabul edilirken, nasıl dileyebiliriz ki? İrademiz de böyledir, isteğimiz de böyledir, imân da böyledir: Kul ister, Cenâb-ı Hak yaratır ve imân nûrunu kalbine ilka eder. Ancak, irademizin geçerli olduğu işlerde bizim dilememizi Kendi dilemesine bağlamıştır. Diğer taraftan, pek çok âyette de, Cenâb-ı Hak, kulunu serbest bıraktığını beyan buyurmuştur. Zaten serbest olmazsak, imtihanın, peygamber göndermenin, günah-sevabın, Cennet ve Cehennemin ne gereği olur?

Ali FERŞADOĞLU

[COLOR="Blue"][COLOR="Navy"][/COLOR]YILDIZ BİR GÖKTE GÜZEL BİRDE AYYUKTA
AY BİR YILDIZLA GÜZEL BİRDE BAYRAKTA
DÜŞMAN PUSUDA GÜZEL DOST YANIMDA
KAN DAMARDA GÜZEL İNTİKAM YAKINDA

[COLOR="Blue"][/COLOR]
[/COLOR]
« Yanıtla #12 : Şubat 11, 2006, 01:14:49 ÖS »
yusuf
Üye Bilgileri Selendili
**

bence islam aleminin faaliyetleri yeterince örnek olacaktır

AŞK BİR OTOBÜSTÜR BİNMESİNİ BİLMELİ
SON DURAĞA GELMEDEN İNMESİNİ BİLMELİ[COLOR="Green"][FONT="Comic Sans MS"]cool cool cool [/FONT][/COLOR]
« Yanıtla #13 : Şubat 11, 2006, 03:25:17 ÖS »
varyans45
matematikçi
Üye Bilgileri Selendili

bakin Arkadaşlar Bu Günlerde Yeni Bir Polemikle Karşi Karşiyayiz.bir Karikatür Kirizidir Gidiyor.bunun Sebebide Bence Bizim Islamiyeti Yeterince Iyi Anlatamiyor Olmamizdir Bence.kendi Içimizde Bu çelişkileri Yaşadiğimiz Müdetçede Bunu Başarabileceğimize Inanmiyorum...

sende benim yağmurum ol
[/SIZE][/FONT][/COLOR]
Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer:  

Arsiv