Ana Sayfa Yardım Takvim Giriş Yap Kayıt

+ ...:::Selendi Forum:::... » ENTELLEKTÜEL BOARD » Şiir ve Edebiyat
 En Başarılı otobiyografi yarışması-Haydi yarışmaya

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Konu: En Başarılı otobiyografi yarışması-Haydi yarışmaya  (Okunma Sayısı 3968 defa) Seçenekler Arama
« Yanıtla #30 : Mayıs 02, 2006, 06:05:01 ÖS »
Serk@N
Üye Bilgileri Selendili

En Başarılı Biyografi Yarışması -Haydi Yarışmaya

Alıntı sahibi: başyiğit
cok cabuk hasta olurdum. cocukluk gunlerimden amcamı hatırlarım. daha 3 yasında vefat etti amcam. ama anlatınca o gunlerden bisey sasırır herkes

muammer başyiğit babamın asker arkadaşı olurmuş. hep anlatır durur. sanırım  senin amcan oluyor.
Sponsored
Links

Links: 1

View Profile
Re: En Başarılı otobiyografi yarışması-Haydi yarışmaya
« Posted on: Mayıs 23, 2012, 09:21:47 ÖS »

« Yanıtla #31 : Mayıs 03, 2006, 08:48:43 ÖÖ »
since
sahip-ul edevat
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: ALPASLAN Yakup
Başyiğit eline sağlık.
Otobiyorafini okuyunca aileni tanıdığımı anladım.
Babanı ismail beyi iyi tanıyorm. Ondan çok alışveriş yapmışız.
Annende ayşe hanım zannediyorum lise ikinci sinifta dersine girmiştim. Benim öğrencim.Zannediyorum kazıklı köyündendi. Okulu bitirmeden evlendirmişlerdi.
Amcanın vefat ettiğini bilmiyordum.Duyunca çok üzüldüm. Allah rahmet etsin. Allah ailesine sağlık afiyet versin. Amcanızıda çok iyi hatırlıyorum.
Yoğurt ve süt ihtiyacımızı amacanızın evinden karşılıyorduk. Yıbo'ya yakın bir yerde evi vardı.
Dedenizide iyi tanıyorum pazar yerinde dükkanı vardı. Ondan aldığım bir masayı hala kullanıyorum. Çok iyi hayırsever bir insandı.
İşte biyografimizi yazmanın faydalarını görüyormusunuz.Aslında sitede yazı yazan kişilerle ne kadar yakın olduğumuzu hayat hikayelerini okuyunca anlıyoruz.
insanların birbiri ile tanışması içinde güzel bir konu..
diğer arkadaşlarımızda yazarlarsa memnun oluruz..

Eşini beğen,İşini beğen,Aşını beğen ama KENDİNİ BEĞENME!

''Medeniyet Açmaksa Bedeni, Hayvanlar
Sizden De Medeni!''

M.Akif ERSOY

« Yanıtla #32 : Mayıs 08, 2006, 01:28:25 ÖS »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: since
insanların birbiri ile tanışması içinde güzel bir konu..
diğer arkadaşlarımızda yazarlarsa memnun oluruz..

EEE HADİ ARKADAŞLAR AZ KALDI SÜRENİN BİTİMİNE
17 MAYISTA SON BULUYOR.

« Yanıtla #33 : Mayıs 08, 2006, 03:50:43 ÖS »
hayalzede
???
Üye Bilgileri Selendili
**

Soğuk bir aralık gecesi büyük bir evin küçük bir odasında dördüncü çocuk olarak dünyaya gözlerini açmıştır hayalzede.Daha doğar doğmaz abisinin yoğun tehditleriyle karşılaşmış ve ilk hayal kırıklığıyla burada tanışmıştır.
Bunun içinmidir nedir?Ailesi adını hayalzede koymaya karar vermiştir:p
Abisi ile arasındaki bu rekabet hayatı boyunca devam edecektir.Çünkü ailenin deyimiyle tekne kazıntısıdır o.Ve hep en çok ilgi gören çocuk olmuştur.
İlk,orta ve liseyi çok parlak olmasada iyi bir dereceyle bitiren hayalzede,yerel bir radyoda üç yıl süren radyo spikerliğinin yanında muhabirlik,dergi bayiliği ve çeşitli sivil toplum örgütlerinde çalışmaları olmuştur.
Abisi yine rekabete devam etmekte ve anne-babayı "bu kızı çok serbest bırakıyorsunuz"diyerek kışkırtmaktadır.Fakat ne hazindir ki aileden bu konuda destek görememiştir.
Kardeşinin yaptığı işlerden sağa sola övünçle bahseden,fakat evde yaptığı her pastaya,ütülediği her gömleğe bahane bulan abi,bunların sonuç vermemesi ve hayalzedenin ambargoları sonucunda,belkide "acaba bu kızın safında olmak dahamı iyi olur" diye düşünmüş ve minik adımlarla destekte vermeye başlamıştır.
Bu düşüncenin  ve adımların ise ne kadar süreceği henüz belli değildir:)
Hayatın içindeki gizleri olağan gibi görünen olağanüstü güzellikleri bakmaktan öte görmeye çalışan ve şu an çeşitli kurslarla uğraşan hayalzede hala yaşamla mücadeleye ve ne kadar hayal kırıklıklarına uğrasada emin adımlarla ideallerine doğru yürümeye devam etmektedir...
                                    _HAYALZEDE_
                  D.T. Soğuk bir kış gecesi  Ö.T.  Her an mümkün!

[FONT="Century Gothic"][COLOR="DarkOrchid"][SIZE="3"]* Çeşmelerde bardağın doldurmadan kor isen,bin yıl dahi beklesen kendi dolası değil!
                            Yunus Emre [/SIZE][/COLOR][/FONT]
« Yanıtla #34 : Mayıs 08, 2006, 05:53:28 ÖS »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: hayalzede
Soğuk bir aralık gecesi büyük bir evin küçük bir odasında dördüncü çocuk olarak dünyaya gözlerini açmıştır hayalzede.Daha doğar doğmaz abisinin yoğun tehditleriyle karşılaşmış ve ilk hayal kırıklığıyla burada tanışmıştır.
Bunun içinmidir nedir?Ailesi adını hayalzede koymaya karar vermiştir:p
Abisi ile arasındaki bu rekabet hayatı boyunca devam edecektir.Çünkü ailenin deyimiyle tekne kazıntısıdır o.Ve hep en çok ilgi gören çocuk olmuştur.
İlk,orta ve liseyi çok parlak olmasada iyi bir dereceyle bitiren hayalzede,yerel bir radyoda üç yıl süren radyo spikerliğinin yanında muhabirlik,dergi bayiliği ve çeşitli sivil toplum örgütlerinde çalışmaları olmuştur.
Abisi yine rekabete devam etmekte ve anne-babayı "bu kızı çok serbest bırakıyorsunuz"diyerek kışkırtmaktadır.Fakat ne hazindir ki aileden bu konuda destek görememiştir.
Kardeşinin yaptığı işlerden sağa sola övünçle bahseden,fakat evde yaptığı her pastaya,ütülediği her gömleğe bahane bulan abi,bunların sonuç vermemesi ve hayalzedenin ambargoları sonucunda,belkide "acaba bu kızın safında olmak dahamı iyi olur" diye düşünmüş ve minik adımlarla destekte vermeye başlamıştır.
Bu düşüncenin  ve adımların ise ne kadar süreceği henüz belli değildir:)
Hayatın içindeki gizleri olağan gibi görünen olağanüstü güzellikleri bakmaktan öte görmeye çalışan ve şu an çeşitli kurslarla uğraşan hayalzede hala yaşamla mücadeleye ve ne kadar hayal kırıklıklarına uğrasada emin adımlarla ideallerine doğru yürümeye devam etmektedir...
                                    _HAYALZEDE_
                  D.T. Soğuk bir kış gecesi  Ö.T.  Her an mümkün!

sağol canım arkadaşım.sen bir tanesin.

« Yanıtla #35 : Mayıs 09, 2006, 10:33:31 ÖS »
hayal
Üye Bilgileri Selendili
**

bir bahar günü dogdum gürül gürül caglayan nehirler gibiymiş sesim....
ilk badem ciceklenmemiş daha ben dogunca ikimiz cicek acmısız..
küçük bi kasabada dogdum hatırladıgım en güzel anım cocuklugumdan.. babam... babamınüstüme titreyen korumacılıgıyla ugurladım cocukluk yıllarımı tek kızıydım babamın o yüzden hep beni hep gözünden sakındı....oyüzden hep sessiz sakin kendi halinde bi cocuktum..zaten aglamamayısım bu yüzdendir... cocuklugumun ardından...
sonra meyveye durdum bahcedeki badem agacları gibi iyi derecelerle bitirdim okulumu..sessiz gecti yıllarım asık oldum.. sevindim..üzüldüm.. herseyi içimde yasadım kardesimle aramızdaki yas farkı yüzünden...
sonra canım oldu hayatımda lise yıllarımda can arkadasım dostum sırdasınm,beraber aglayıp beraber güldügüm,lokmamı paylastıgım....herseyim deryam...
sonra okul bitti tasındı can dostum taa uzaklara arkasından bakakalmamak için sildim gönlümden.. eskilerden konusmadıgım tek kız arkadasımdır derya... sildim çünkü kac sene gecti ..hala içimde sızı gibi durur..her yagan yagmurda azan romatizmalar gibi her gün bikere calar yüregimi onunsızısı..... ah derim keske canımın içide olsaydı burad su yemegi cook severdi..
sonra dagıldık ailemle hepimiz ayrı yerlere..bendim topladım valizimi buraya geldim ekmek kapısıdır dedim umut kapısıdır dedim...gecim dünyası dedim...
kırdıklarım olduu
üzdüklerim oldu
kıranlarda oldu beni üzüldümde...
ama encok kalbini kırdıklarıma üzüldüm.. buradan hepsinden tek tek özür diliyorum....
yasam işte geciyooo bu biyografi hala bitmedi yarım ... cünkü yasamadıgım daha cok renk, cok hayat ,koklamadıgım cok cicek...cok duygu var ..rabbim yeter oralarda oyalandıgın gercek hayata gel dediginde
 cıkıcam huzuruna ve ozaman bu biyografi bitecek..

[COLOR="Blue"]hiç bir zindan gözlerinden dar degil.... eylül gözlüm herseye kıyarımda kara gözlerine kıyamam....[/COLOR]
« Yanıtla #36 : Mayıs 09, 2006, 11:32:29 ÖS »
xkadir85
ADAM GİBİ SELENDİLİ
Üye Bilgileri Selendili

Selendi’nin eşine az rastlanan köylerinden çıkrıkçı köyünde dünyaya açtım açık kahverengi gözlerimi. Ne gözlerim ne de dünya olumsuz yanıt vermedi dünyaya gelişişime.Dünya eşine ender rastlanan bir Türk kazandı. Tabi bunu anlamak için biraz beklemek gerekecek. Zaman aldı götürdü beni zamanın önemsiz olduğu okul yıllarına. Şuan da okul yıllarındayım. Bittiği zaman, zamanın önemi anlayacak kadar zaman kalacak mı bilmiyorum?Bitse de kurtulsam artık diye feryatlar içindeyim.

Doğum yılımı tam olarak bilmiyorum aslında ailede bilende yok. Kayıtlara 10 haziran 1985 diye geçmiş ama bildiğim tek şey bu tarihin yanlış olduğu. Aslında araştırsam bulurdum ama artık pek de önemi yok bu yaştan sonra.
 Adım Kadir. Doğduğum günün önemi benim için bir başka, bir Perşembe gecesi, ramazan ayının 27.gecesi yani kadir gecesinde dünyaya gelmişim.ismimin kadir olmasında büyük etkenlerden birisi. Diğer bir sebebi ise ilk dünyaya gelen abim, yasına basmadan vefat etmiş ve onun adı da kadirmiş.

İlkokulu selendi yatılı ilköğretim bölge okulunda okudum. O yılları hiç sevmezdim.bir hapishaneden farksız, her şey yasak, her şey kural ama kurallar niçin olduğunu hepimiz biliyoruz yani kurallar ihlal edilmek içindir. İlkokul yıllarım ailemden uzak geçmesi bana birçok şey kazandırdı.erken yaşta hayata atılmak,kendi başının çaresine bakmak gibi.

O yıllarda en çok okuldan kaçmak hoşuma giderdi.her kaçış ayrı bir macera ayrı bir heyecan.ve her yakalanış aynı derece hüzün.

Ortaöğretimimi Salihli sekine evren Anadolu lisesinde okudum. İlk gittiğim yılın ilk günleri ağlamakla geçti.Dersler çok zor gelmişti.Bazen yapamayacağım kafayı yiyordum.Neyse ki alışma yani uyum sorununu çabuk atlattım. Selendi’den Salihliye gelişim, sanki trabzonspordan real madride transfer olmuş bir futbolcunun sahip olduğu mutluluk gibi bir sevinç kazandırmıştı bana. Artık ideallerimde büyümüştü  Salihliye gelişimle.
Her yatılı okulda olduğu gibi orda da kurallar vardı. Tabi ki çiğnenmek için.Biz çiğnedikçe kurallara kurallar eklendi. Yani zararlı çıkan yine biz öğrencilerdik. Salihlide okumak bir ayrıcalıktı benim için. Orada yasadığım yılları asla unutamam. Hey gidi günler..6 yıl boyunca okulun voleybol takımındaydım. O takımda olmanın gerektirdiklerini yapıyordum çünkü. Her yıl önce Salihli şampiyonluğu sonra Manisa şampiyonluğu kazandık. Sonrası Ege bölgesi finallerine giderdik.Oradan da Ege bölgesini temsilen Türkiye’nin değişik yerlinde maçlar oynadık.her yıl ayrı bir gurur her yıl ayrı bir onurla geçerdi.o takım sayesinde Türkiye’nin yarısını gezmiş oldum. Okul takımının en çok sevdiğim yönlerinden biriydi çok yer gezmek.

Günler haftaları , haftalar ayları, aylar yılları izledi.lise sona geldim.lise sonun ayrı bir özelliği vardır. ÖSS stresinin çekilmez stres olduğunu o yıllarda anladım. Dershane bir yandan okul dersleri bir yandan ömrümü yedi bitirdi o yıllar. Okul dershane arasındaki her yerin hem anası hem de babası ağladı. ve büyük gün geldi çattı..Her şeyin dönüm noktası olan ÖSS sınavından bahsediyorum tabi ki. son gece uyku girmedi gözüme.her tanıyan arayıp var olan stresi 10 katına çıkarıyor.sabaha kadar uyuyamadım.anlayacağınız o büyük sınava uykusuz girdim.Doğal olarak sonuç ideallerimden düşük geldi.ne diyelim kaderimiz öyleymiş.Bir yıl bekleyip tekrar girmeyi düşündüm ama o stresi tekrar yasamak istemedim. Yani risk almadım. Sonuç olarak şuan halen eğitimimi sürdürdüğüm Balıkesir Üniversitesi bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümüne yerleştirildim. Bu yıl 3 sınıftayım seneye son.kaza bela olmazsa 2007 yılı sonunda öğretmen olmaya hak kazanacağım.

Bugün günlerden Salı ve Balikesirde hava rüzgarlı güneşli arasında kararsız bir  şekilde ortalıkta dolanıyor. Umarım sizin havanız yerindedir.
Streslerin umutlarınızı  yok etmemesi temennisiyle...

Sevgilerle..
                                       10.05.2006
Kadir Çayır

[COLOR="Indigo"]aşkının ateşi her gece benimle yanar tutuşur ,
kalbim  özleminle dolar,
sabah olur ağlarım öğlen ağlarım ,
gece olur yine ağlarım
birgun gelir sende benim gibi benim için ağlarsın,
o zman sana tek sözüm ;
geç kalınmış ağlama zamanında gülmek gibidir[/COLOR]

http://bote.balikesir.edu.tr/~bote0323
« Yanıtla #37 : Mayıs 10, 2006, 08:32:14 ÖÖ »
ALPASLAN Yakup
Üye Bilgileri Selendili

Arkadaşlar ellerinize ve yüreğinize sağlık.
Bazı arkadaşlar ilham gelmesini bekliyor. Henüz ilham gelmedi herhalde!...

« Yanıtla #38 : Mayıs 10, 2006, 10:06:13 ÖÖ »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

hayal ve xkadir85 teşekkürler arkadaşlar elinize sağlık.

« Yanıtla #39 : Mayıs 10, 2006, 12:45:39 ÖS »
xkadir85
ADAM GİBİ SELENDİLİ
Üye Bilgileri Selendili

önemli değil beni biraz tanıdıysanız ne mutlu bana

kalbim  özleminle dolar,
gece olur yine ağlarım
o zman sana tek sözüm ;

« Yanıtla #40 : Mayıs 14, 2006, 05:53:13 ÖS »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

yarışma için son üç gün arkadaşlar katılımlarınızı bekliyoruz.ilgilenen ve ilgilenmeyen herkese teşekkür ederiz.

« Yanıtla #41 : Mayıs 15, 2006, 11:05:16 ÖÖ »
since
sahip-ul edevat
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: cankurtaran
yarışma için son üç gün arkadaşlar katılımlarınızı bekliyoruz.ilgilenen ve ilgilenmeyen herkese teşekkür ederiz.
katılmayan arkadaşları bekliyoruz...tongue

Sizden De Medeni!''

M.Akif ERSOY

« Yanıtla #42 : Mayıs 16, 2006, 10:07:40 ÖÖ »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

arkadaşlar yarışmanın bitimine yalnız bir gün kaldı katılmayan herkesi bekliyorum.ilgilenirseniz bizi onure edersiniz.teşekkürler.

« Yanıtla #43 : Mayıs 16, 2006, 10:22:23 ÖÖ »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

arkadaşlar yazınızla ilgili son düzeltmeleri bugün itibariyle yaparsanız sevinirim jüri değerlendirecek yarından itibaren.ilgilenenlere duyuruyorum.

« Yanıtla #44 : Mayıs 16, 2006, 10:39:17 ÖÖ »
muhsin
OPTR.SELENDİLİ
Üye Bilgileri Selendili

gelecem hazırlıyorum

Hayatta en anlamlı kelime "BİZ", en anlamsız kelime ise "BEN" dir...
:35: muhsin
« Yanıtla #45 : Mayıs 16, 2006, 10:44:50 ÖÖ »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

Jüri

[SIZE="3"][COLOR="Black"]ALİ HAYDAR HAKSAL, 1951' DE Bingöl'de doğdu. Erzurum'da Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi İslam Düşüncesi Anabililim dalında yüksek lisans yaptı."Kur'an-ı Kerim'de güzel Kavramı" üzerine tez hazırladı. Bir grup arkadaşıyla birlikte Yedi iklim dergisinin kurucuları arasında yer aldı.
Ali Haydar Haksal; ilk çalışmalarını yerel gazete ve dergilerde değerlendirdi. Mavera, Yönelişler, islam, Kayıtlar, Yedi iklim, Hece, Yeni Devir, Milli gazete gibi dergi ve gazetelerde öyküleri yayımlandı. Milli Gazetede köşe yazarlığı yapıyor. Sesim Bana Yetmiyor adlı öykü kitabı ile Türkiye Yazarlar Birliği 1987 yılı Hikaye, Yitik Yaşamın Güncesi adlı romanıyla Tuzla Belediyesi Roman Yarışmasında 2.lik ödülünü aldı. Yayınlanmış Kitaplar: Evdeki Yabancı(öykü, 1986 Akabe Yayınları), ,Gelişi Güzel (anı-deneme, 1987 Nehir Yayınları)
-Sesim Bana Yetmiyor
-Sarıldığım Sokak Bir Ceset
-Sokağın Adı Issız
-Ay Işığın'da Vav'ın Odası
-Zamanların Öyküsü
-Yalnızlık Sarkacı
-Kuşkonmazda Konuşan Adam
-İçim Su Berraklığında
adlı öyküleri (Yedi İklim Yayınları )yayınlanmıştır.

JÜRİ;Gönderilen otobiyografiler değerli yazarımız "Ali Haydar Haksal" tarafından değerlendirilecek ve sonuçlarımız yarışmanın bitiminden en geç bir hafta sonra açıklanacaktır.[/COLOR]
[/SIZE]
« Son Düzenleme: Mayıs 16, 2006, 10:49:06 ÖÖ Gönderen: cankurtaran » Logged

« Yanıtla #46 : Mayıs 16, 2006, 11:07:26 ÖÖ »
xkadir85
ADAM GİBİ SELENDİLİ
Üye Bilgileri Selendili

jurimize kolay gelsiin

kalbim  özleminle dolar,
gece olur yine ağlarım
o zman sana tek sözüm ;

« Yanıtla #47 : Mayıs 16, 2006, 11:09:55 ÖÖ »
basyigit
Root
Administrator
Üye Bilgileri Selendili

basyigit@selendi.com

kolay gelsinnn

www.selendi.com
Kalplerin buluştuğu yer....
« Yanıtla #48 : Mayıs 16, 2006, 12:05:50 ÖS »
since
sahip-ul edevat
Üye Bilgileri Selendili

öncelikle cankurtaran kardeşimizi tebrik ediyorum..
sayesinde ALİ HAYDAR HAKSAL hocamız juri olacak..
şimdiden hocamıza da başarılar diliyorum..

Sizden De Medeni!''

M.Akif ERSOY

« Yanıtla #49 : Mayıs 16, 2006, 01:09:27 ÖS »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: muhsin
gelecem hazırlıyorum

gel bekliyoruz muhsin.

« Yanıtla #50 : Mayıs 16, 2006, 01:21:39 ÖS »
xkadir85
ADAM GİBİ SELENDİLİ
Üye Bilgileri Selendili

ödül neydi ya

kalbim  özleminle dolar,
gece olur yine ağlarım
o zman sana tek sözüm ;

« Yanıtla #51 : Mayıs 16, 2006, 02:22:28 ÖS »
since
sahip-ul edevat
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: muhsin
gelecem hazırlıyorum
hadi muhsin süre doluyor bak..Wink

Sizden De Medeni!''

M.Akif ERSOY

« Yanıtla #52 : Mayıs 16, 2006, 02:24:34 ÖS »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: xkadir85
jurimize kolay gelsiin

sürpriz kardeşim.

« Yanıtla #53 : Mayıs 16, 2006, 02:37:48 ÖS »
ALPASLAN Yakup
Üye Bilgileri Selendili

Cankurtaran kardeşimize teşekkür ediyoruz.
Ali Haydar HAKSAL  hocamızın jüri olması bizim gibi amatör yazanlar için büyük bir şeref.

« Yanıtla #54 : Mayıs 16, 2006, 02:47:19 ÖS »
cankurtaran
kndini affetmyn
Üye Bilgileri Selendili

Alıntı sahibi: ALPASLAN Yakup
Cankurtaran kardeşimize teşekkür ediyoruz.
Ali Haydar HAKSAL  hocamızın jüri olması bizim gibi amatör yazanlar için büyük bir şeref.

Ben teşekkür ederim tüm katılımcı arkadaşlarımıza hocam sağolsun onca yoğun programı içerisinde  beni kırmadı ve teklifimi kabul etti. Ama ben ilginin daha fazla olmasını bekliyorum,henüz vakit varken yazmak isteyip çekinen, acaba olurmu olmaz mı diyen herkesi davet ediyorum yarışmaya.
size de ayrıca teşekkür ederim hocam.

« Yanıtla #55 : Mayıs 16, 2006, 02:51:31 ÖS »
since
sahip-ul edevat
Üye Bilgileri Selendili

cankurtaran kardeş;
son düzenlememi yaptım..
hayırlısı olsun,tşk.ler..

Sizden De Medeni!''

M.Akif ERSOY

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer:  

Arsiv