NTFS
NTFS dosya sistemi, Windows 2000'le kullanilmasi onerilen dosya sistemidir. NTFS, FAT'in tum temel yeteneklerine sahip olmanin yani sira, FAT ve FAT32 sistemlerinde olmayan asagidaki ozelliklere de sahiptir:
Daha iyi dosya guvenligi
Daha iyi disk sikistirma
2 terabayt (TB) buyukluge kadar sabit disk destegi (NTFS'de ust surucu boyutu FAT'a gore cok daha buyuktur, ancak surucu boyutu buyudukce, FAT'ta olanin tersine performans dusmez.)
Cift onyukleme yapilandirmasi kullaniyorsaniz (ayni bilgisayarda hem Windows 2000, hem de baska bir isletim sistemi kullaniyorsaniz), NTFS bolumlerindeki dosyalara bilgisayarinizdaki diger isletim sisteminden erisemeyebilirsiniz. Bu nedenle, cift onyukleme yapilandirmasi istiyorsaniz, FAT32 veya FAT kullanmaniz daha iyi olacaktir.
FAT ve FAT32
FAT32, 512 megabayttan (MB) 2 terabayt (TB) boyutuna kadar olan suruculerde kullanilabilen, FAT dosya sisteminin gelismis surumudur. FAT ve FAT32, Windows 2000 disindaki isletim sistemleriyle de uyumlu calisir. Cift onyukleme yapilandirmasi kuruyorsaniz, buyuk olasilikla FAT veya FAT32 kullanmaniz gerekir.
Windows 2000 ile baska bir isletim sisteminin onyuklemesini birlikte yaparsaniz, asagidaki olcutleri kullanarak, diger isletim sistemini temel alan bir dosya sistemi secin:
Yukleme bolumu 2 gigabayttan (GB) kucukse veya Windows 2000'i MS-DOS®, Windows 3.1, Windows 95, Windows 98 veya Windows NT ile birlikte cift onyukleme yapiyorsaniz, bolumu FAT olarak bicimlendirin.
2 GB veya daha buyuk bolumlerde FAT32 kullanin. Windows 2000 Kur'da FAT kullanarak bicimlendirmeyi secerseniz ve bolumunuz 2 GB'dan buyukse, Kur, bolumu kendiliginden FAT32 olarak bicimlendirir.
Not
32 GB'dan buyuk bolumler icin, FAT32 yerine NTFS kullanmaniz onerilir.
Disk Bolumleri
Disk bolumu olusturma, sabit diskinizi, her bolumun ayri bir birim gibi islev gorecegi bicimde bolme yoludur. Verileri yedeklemek veya diger bir isletim sistemiyle cift onyuklemesini gerceklestirmek gibi bilgileri duzenlemek icin bolum olusturursunuz. Diskte bolumler olusturdugunuzda, diski, FAT veya NTFS gibi bir dosya sistemi tarafindan bicimlendirilebilecek bir veya birden cok alana bolmus olursunuz.
Yeni bir yukleme gerceklestirirseniz, Kur sirasinda Gelismis Secenekler'i tiklatip baskasini belirtmedikce, Windows 2000 Kur, otomatik olarak uygun disk bolumunu secer. Sabit diskte en cok dort bolum olabilir.
Disk Bolumlerini Yapilandirma
Varolan sabit disk yapilandirmaniza bagli olarak, Kur sirasinda asagidaki secenekleri kullanabilirsiniz:
Sabit disk bolumlere ayrilmamissa, Windows 2000 bolumunu olusturabilir ve boyutlandirabilirsiniz.
Varolan bolum yeterli buyuklukteyse, Windows 2000'i bu bolume yukleyebilirsiniz.
Varolan bolum cok kucukse, bununla birlikte bolumlere ayrilmamis uygun alaniniz varsa, bu alanda yeni bir Windows 2000 bolumu olusturabilirsiniz.
Sabit diskte bolumler varsa, Windows 2000 bolumu icin daha fazla bolumlendirilmemis disk alani olusturmak amaciyla bunlardan bazilarini silebilirsiniz. Bir bolumu silerseniz, bu bolumdeki tum verileri de silmis olursunuz.
Windows 2000 Professional'in cift onyukleme yapilandirmasini kuruyorsaniz, Windows 2000'i kendi bolumune yuklemeye dikkat edin. Windows 2000'i farkli bir isletim sistemiyle ayni bolume yuklemek, Kur'un, diger isletim sistemi tarafindan yuklenen dosyalarin uzerine yazmasina neden olabilir.
Disk Bolumlerini Boyutlandirma
Windows 2000'i yuklemek icin en az 500 MB bos alan yeterli olsa da, daha genis bolum kullanmak, ileride yapilacak guncellestirmeleri, isletim sistemi araclarini veya diger dosyalari eklemek icin esneklik saglar.
Kur sirasinda, yalnizca Windows 2000'i yuklemek istediginiz bolumu olusturmaniz ve boyutlandirmaniz gerekir. Windows 2000 yuklendikten sonra, degisiklik yapmak veya sabit diskinizde yeni bolumler olusturmak icin Disk Yonetimi'ni kullanabilirsiniz
Varolan Disk Bolumlerini Donusturme ve Yeniden Bicimlendirme Karsilastirmasi
Kur'u calistirmadan once, varolan bolumu koruma, donusturme veya yeniden bicimlendirme seceneklerinden hangisini istediginize karar verin. Varolan bolum icin varsayilan secenek, dosya sistemini degistirmemektir, bu bolumdeki tum dosyalarin korunmasini saglar.
Donusturmeye veya yeniden bicimlendirmeye karar verirseniz, uygun bir dosya sistemi secmeniz gerekir (NTFS, FAT veya FAT32). Asagida belirtilen noktalar karar vermenize yardimci olacaktir.
Onemli
Bolumu yeniden bicimlendirmek varolan verileri sileceginden, bolumdeki dosya sistemini degistirmeden once, bolumdeki bilgileri yedeklemelisiniz.
Varolan bolumumu NTFS'e donusturmem gerekli mi?
Windows 2000 guvenligini kullanmak icin, varolan bir bolumu Kur sirasinda NTFS'e donusturebilirsiniz. Ayrica, komut satirindan Convert.exe dosyasini kullanarak, dosya sistemlerini Kur'dan sonra istediginiz zaman FAT'tan NTFS'e donusturebilirsiniz.
Bu secenek, yalnizca Windows 2000 bu bolumdeki dosyalara erisebiliyorsa varolan dosyalarinizi korur. Bu secenegi asagidaki kosullar gecerliyse kullanin:
Guvenlik, disk sikistirma gibi NTFS ozelliklerinden yararlanmak isterseniz.
Windows 2000 NTFS bolumu kullanabilen Windows NT 4.0 Service Pack 4 (SP4) veya sonraki bir surumunden baska bir isletim sistemiyle cift onyukleme yapmiyorsaniz kullanin.
Cift onyukleme hakkinda daha fazla bilgi icin, bu bolumun izleyen kisimlarinda Cift Onyukleme Yapilandirmasi konusuna bakin.
Dosya sistemi olarak her zaman NTFS kullanmam gerekir mi?
NTFS, Windows 2000 icin onerilen dosya sistemidir. Ancak, baska dosya sistemleri de kullanmak isteyebileceginiz bazi kosullar vardir. Bir bolumu NTFS ile bicimlendirirseniz, bu bolumun ardindan olusturulan dosyalara yalnizca Windows 2000 erisebilir. Dosyalara baska bir isletim sisteminden erismeyi planlarsaniz (MS-DOS da icinde olmak uzere), FAT dosya sistemlerinden birini yuklemeyi secmeniz gerekir.
Varolan bolumu yeniden bicimlendirirsem ne olur?
Bir bolumu yeniden bicimlendirmek, bu bolumdeki tum dosyalari siler. Bolumu yeniden bicimlendirmeden once dosyalari yedeklediginizden emin olun.
Onemli
Bir NTFS bolumunu FAT'a donusturmek icin, once tum dosyalarinizin yedegini almaniz, ardindan bolumu FAT olarak yeniden bicimlendirmeniz (tum dosyalari siler), sonra da dosyalari yedekten geri yuklemeniz gerekir. Windows NT'de olusturulan NTFS bolumunu, Windows 2000'de kullanilan NTFS surumune donusturdukten sonra geri yukleyebilirsiniz.
FAT bolumunu FAT32'ye donusturmek icin, once tum dosyalarinizin yedegini almaniz, ardindan bolumu FAT32 olarak yeniden bicimlendirmeniz (tum dosyalari siler), sonra da dosyalari yedekten geri yuklemeniz gerekir.