mursit_45@hotmail.com
|
Gencin birisi Kâbe'de hep, "Ey dogrularin yardimcisi olan Allahim, >ey haramdan sakinanlarin yardimcisi olan Allahim, >sana hamdü sena ederim" diye dua eder. > >Bu durum herkesin dikkatini çeker. >Birisi, (Neden hep ayni duayi yapiyorsun, baska bir sey bilmiyor >musun?) der. >O da anlatir: > >-7-8 sene önce yine Kâbe'de iken içi altin dolu bir torba buldum. >Tam 1000 altin vardi. Içimden bir ses (Bu altinlarla, sunlari >sunlari yaparsin) diyordu. >Hayir dedim kendi kendime, bu benim degil, baskasinin mali, >kullanmam haram olur dedim. >Bu sirada birisi, "söyle bir torba bulan var mi?" diye bagiriyordu. >Çagirdim onu, >nasil bir torbaydi, içinde ne vardi diye sordum. Torbayi tarif etti >ve içinde 1000 altin vardi dedi. >Al öyleyse torbani diyerek verdim. Adam torbayi açip içinden bana 30 >altin verdi. >Pazara gittim. Temiz yüzlü genç bir esiri överek satiyorlardi.Gencin >temizligi dikkatimi çekti. >Yanlarina gittim, bu köle için ne istiyorsunuz dedim. 30 altin >dediler. Adamdan aldigim >30 altini verip genci satin aldim.Bir iki yil geçti. Genç çok >çaliskan, çok edepli idi. >Onu aldigima çok memnun olmustum. Bir gün onunla giderken karsidan >iki üç kisi geliyordu. > >Genç bana dedi ki, >Efendim, ben Fas emirinin ogluyum. Bu gelenler babamin adamlari. >Beni buldular. Senden beni satin almak isterler. Sen iyi bir >insansin, >onlara beni 30 bin altindan asagiya satma dedi.O kisiler yanima >geldi, >bu esiri bize satar misin dediler. Satarim dedim. 60 altin verelim >dediler. >Olmaz dedim. Iyi ama sen bunu 30 altina almadin mi? Biz sana iki >mislini veriyoruz dediler. >Öyleyse gidin pazardan alin dedim. Artira artira 20 bin altina kadar >çiktilar. 30 binden >asagi olmaz dedim. Çaresiz kabul ettiler. Altinlari verip, genci >alip gittiler. Ben o >30 bin altinla isyerleri açtim, ticaret yaptim, daha çok zengin >oldum. >Bir gün bana arkadaslar, "çok zengin bir ailenin iyi bir kizi >var.Babasi yeni vefat etti. >Onunla seni evlendirelim" dediler. Ben de "olur" dedim. > >Nikah kiyildi. Deve yükleri çeyizini getirdiler. Çeyiz arasinda bir >torba dikkatimi çekti. >Kiza, "bu nedir" dedim. "Içinde 970 altin var, babam Kâbe'de bunu >kaybetmis, >bulan gence 30 unu vermis. Kalanini da bana hediye etti, çeyizine >koyarsin dedi". >Demek ki buldugum altinlar benim rizkim imis, vermese idim haram >yoldan gelecekti, >simdi helal yoldan yine bana geldi. Bana yardim edip haramlardan >koruyan, nice >nimetler ihsan eden yüce Rabbime hamd ederim. > >Aci da olsa, dogrulari söyleyiniz. ( hadis i serif ) >Takdirden ötesi yok... Nasipten ötesi yok...
|