« : Nisan 11, 2006, 10:47:04 ÖÖ » |
|
since
|
Uzun bir yolculuktan sonra yolu bir köye düşmüştü. İyice susamış, üstelik acıkmıştı da... Gözüne kestirdiği bir evin kapısını hafifçe tıklattı. Kapıyı evin hanımı açtı.“Bir tas suyunuz var mı bacım, çok susadım da” dedi.“Bir tas suyun lafı mı olur kardeş, yoldan geliyorsun, görünen o ki, acıkmış olman lâzım. Siz içeri buyurun, çok kalmaz beyim de gelir.”Misafir daveti kabul etti. Serin bir köşeye çekildi oturdu. Kısa bir süre sonra ev sahibi de geldi. Hoş beşten sonra misafirin önüne sofra serildi. Birkaç parça yiyeceğin yanında bir tabağa da pekmez koymuşlardı. Pekmez hoşuna gitmişti.Ev sahibi yıllardır uyguladığı bir âdetini anlatmaya başladı misafirine:“Köye girerken gözünüze çarpmıştır. Önemli bir gelir kaynağımız üzüm bağcılığıdır. Benim de bir parça bağım var. Her sene hasat mevsimi olunca, üzümü keserim, suyunu sıkar, pişiririm, pekmez yaparım. Dört teneke pekmez çıkar. Üç tenekesini köylüye dağıtırım, bir tenekesini de eve bırakırım. Gelirken siz de görmüşsünüzdür. Bu sene bir çekirge âfeti geldi. Ne kadar yeşillik varsa, hepsini yedi bitirdi. Köyün bağları da bu felâketten nasibini aldı. Ne yeşil bir yaprak kaldı, ne de bir salkım üzüm...“Ancak benim bağa hiçbir şey olmadı. Çekirge sürüsü benim bağa uğramadı, bir zarar da vermedi. Sapa sağlam kaldı. Her sene olduğu gibi, bu sene de yine üzümü kestim, suyunu sıktım, pekmez yaptım, dört teneke çıktı, birini eve bıraktım, geri kalan üç tenekesini de köyde fakir fukaraya dağıttım. Bu yüzden, çekirge bütün bağları kırıp geçirdiği halde benim bağa dokunmadı.”Misafir hayranlığını gizleyemedi, Gözüyle görmüştü, o kadar bağın içinde tek yeşil kalan bir bağ vardı ve hayranlığını “Mâşaallah!” diyerek dile getirdi ve örnek davranışından dolayı ev sahibini kutladı.***Birkaç sene sonra bir yaz mevsimi, hasat zamanıydı. Ekinler biçilmiş, toplanmış, harman yapılmıştı. Harman yerlerinde tepecikler halinde buğday ve arpa desteleri vardı. Çiftçinin bir yıllık emeğiydi bu. Yıllık gelirini buradan karşılayacaktı.Ancak acı haber kısa sürede her tarafa ulaştı: “Kilis”in harmanlarına ateş düşmüş, yangın bütün harmanları sarmıştı.Çevreden duyanlar koşmuş, bir an önce yangını söndürmeye koyulmuştu. Kendisi de yerinde duramamış, bu insanların yanında yer almaya gitmişti. Gerçekten de manzara dehşet vericiydi. Alevler göklere yükseliyor, harmanlar cayır cayır yanıyordu. Fakat olanca gayrete rağmen harmanların büyük bir kısmı yanmış, öbek öbek kül yığınları oluşmuştu.Ancak herkesi şaşırtan bir görüntü vardı kül kümelerinin yanında. Yangının ortasında kalmasına rağmen koca bir buğday harmanı olduğu gibi duruyordu. Dev alevler orayı atlamış geçmişti. Harman sahibi ise harmanının yanında bekleyip duruyordu. Bir şaşkınlık içindeydi.Yanına vardı. Sordu: “Kardeş, sebebi ne ola ki, herkesin harmanı yanıp kül olduğu halde senin harmanın böyle olduğu gibi kalmış? Yangından ve ateşten bir zarar görmedin!”Harman sahibi üzüntülüydü, çünkü bütün komşuların bir yıllık emeği kül olmuştu; sevinçliydi, kendi harmanı kurtulmuştu.“Ben,” dedi, “her sene harmanı kaldırırken, içinden onda bir zekâtını (öşrünü) ayırırım, fakir ve muhtaçlara veririm, ondan sonra buğdayı ambara çekerim. Böylece Rabbim benim harmanı korudu.”Evet, hadis-i şerifler açıktı:“Mallarınızı zekâtla koruyun. Hastalıklarınızı sadaka ile tedavi edin. Belâ dalgalarına dua ve yakarışla karşı koyun.”[1]“Karadaki ve denizdeki bir mal ancak zekâtının verilmemesinden dolayı telef olur.”[2]Zekat, sadaka ve infak manevi bir sigortaydı.
|
|
|
|
|
|
Eşini beğen,İşini beğen,Aşını beğen ama KENDİNİ BEĞENME! ''Medeniyet Açmaksa Bedeni, Hayvanlar Sizden De Medeni!'' M.Akif ERSOY  
|
|
|
|
|
« Yanıtla #1 : Nisan 11, 2006, 12:21:24 ÖS » |
serdar
|
güzel bir hikaye.. tşk.ler adaş...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #2 : Nisan 11, 2006, 12:36:06 ÖS » |
|
|
|
« Yanıtla #3 : Nisan 11, 2006, 02:04:50 ÖS » |
|
|
|
« Yanıtla #4 : Nisan 11, 2006, 02:31:50 ÖS » |
|
since
|
rica ederim arkadaşlar.. o güzellik sizlerin...
|
|
|
|
|
|
Eşini beğen,İşini beğen,Aşını beğen ama KENDİNİ BEĞENME! ''Medeniyet Açmaksa Bedeni, Hayvanlar Sizden De Medeni!'' M.Akif ERSOY  
|
|
|
« Yanıtla #5 : Nisan 11, 2006, 02:52:15 ÖS » |
|
|
|
« Yanıtla #6 : Nisan 13, 2006, 09:19:55 ÖÖ » |
|
since
|
serdar,ünal ,seyman ve alperen... bende sizlere tşk.ediyorum.. diğer arkadaşlarında en azından okumalarını bekliyorum..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #7 : Nisan 21, 2006, 11:23:59 ÖÖ » |
|
ÜNAL TÜZ
|
okumayan okusun ya.gerçekten güzel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #8 : Nisan 21, 2006, 01:28:51 ÖS » |
|
|
|
« Yanıtla #9 : Nisan 21, 2006, 02:56:42 ÖS » |
|
|
|
« Yanıtla #10 : Nisan 25, 2006, 12:17:42 ÖS » |
|
since
|
ramazankara ve mstfkrgz e ben tşk.ederim ilginizden dolayı..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #11 : Nisan 25, 2006, 12:43:49 ÖS » |
|
|
|
« Yanıtla #12 : Nisan 25, 2006, 01:32:34 ÖS » |
|
|
|
« Yanıtla #13 : Nisan 25, 2006, 03:26:32 ÖS » |
|
reney45
|
güzel bir paylaşım... teşekkür ediyorum... konuyla ne kadar alakası var bilmiyorum ama hazır bazı duygularımız kabarmışken szie italya da uygulanan askıda kahve meselesinden bahsedeyim.. (İnternetten öğrendim) İtalya da kahve salonlarına giden bir kişi garsona 2 kahve biri askıda diyo ama kahve tek gelir. salonun ortasında da duvarda asılı olan çiviye üstünde kahve resmi olan bir kağıt geçirilir. Adam 2 kahve parası öder. 2 kişi 3 kahve biri askıda der. 3 kahve hesabı öderler. Böylece o duvarda herkesin göreceği şekilde asılan kağıtları dışarıdan gören fakir biri girer ve 1 kahve askıdan der, garson kahveyi getirir ve duvardan bir kağıt indirir... Böylece maddi durumları iyi olanlar fazladan kahve parası öderken fakirler parasız kahve içmiş olur... iyi bir dayanışma değil mi? İsparta da 3 fırında ekmek uygulaması başlatılmış... 3 ekmek 1i duvardaki poşete (2si vatandaşa 1i ihtiyaç sahibi fakire) Okuyan arkadaşlar böyle bir uygulama yapabilirler mi? Denemeye değer...
|
|
|
|
|
|
- [COLOR=darkslateblue]Gözlerde yaş yoksa, ruh gökkuşağına sahip olamaz.[/COLOR]
- Söz kalpten çıkarsa kalbe kadar gider, dilden çıkarsa kulağı aşamaz.
[/COLOR][/SIZE][/SIZE]
|
|
|
« Yanıtla #14 : Nisan 25, 2006, 03:42:02 ÖS » |
|
|
|
« Yanıtla #15 : Nisan 25, 2006, 05:27:23 ÖS » |
|
SAMED ARDA
|
serdar,ünal ,seyman ve alperen... bende sizlere tşk.ediyorum.. diğer arkadaşlarında en azından okumalarını bekliyorum.. Okuduk ve de beğendik. Sağolasın.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #16 : Nisan 25, 2006, 08:14:23 ÖS » |
|
abdulheyy
|
teşkür güzeldiii
|
|
|
|
|
|
[COLOR="Olive"][SIZE="3"][/SIZE][/COLOR]temiz kalmış ne bulunur bir çöplükte,aşkta kirlenir elbet insanla birlikte...
|
|
|
« Yanıtla #17 : Nisan 26, 2006, 10:19:16 ÖÖ » |
|
since
|
ben bu yazıyı atlamışım nasıl olduysa çok güzel since evet bazen benimde atladığım konular olabiliyor.. o yüzden bu tür güzel konuları ara sıra güncellemekte fayda var...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #18 : Nisan 26, 2006, 10:22:02 ÖÖ » |
|
since
|
güzel bir paylaşım... teşekkür ediyorum... konuyla ne kadar alakası var bilmiyorum ama hazır bazı duygularımız kabarmışken szie italya da uygulanan askıda kahve meselesinden bahsedeyim.. (İnternetten öğrendim) İtalya da kahve salonlarına giden bir kişi garsona 2 kahve biri askıda diyo ama kahve tek gelir. salonun ortasında da duvarda asılı olan çiviye üstünde kahve resmi olan bir kağıt geçirilir. Adam 2 kahve parası öder. 2 kişi 3 kahve biri askıda der. 3 kahve hesabı öderler. Böylece o duvarda herkesin göreceği şekilde asılan kağıtları dışarıdan gören fakir biri girer ve 1 kahve askıdan der, garson kahveyi getirir ve duvardan bir kağıt indirir... Böylece maddi durumları iyi olanlar fazladan kahve parası öderken fakirler parasız kahve içmiş olur... iyi bir dayanışma değil mi? İsparta da 3 fırında ekmek uygulaması başlatılmış... 3 ekmek 1i duvardaki poşete (2si vatandaşa 1i ihtiyaç sahibi fakire) Okuyan arkadaşlar böyle bir uygulama yapabilirler mi? Denemeye değer... olabilir dostum.. bencede denemeye değer.. zincirin bir halkası olarak düşünürsek, zamanla halka sayısı arttıkça zincir büyür..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #19 : Nisan 26, 2006, 10:37:18 ÖÖ » |
|
since
|
her zamanki gibi olaya farklı bir yaklaşım ama sonuç itibari ile 10 numara değinmişsin konuya tabii olabilir bence önerin değerlendirilmeli ilgi ve alaka gösteren herkese çok tşk.ederim.. reis'im desteğine ayrıca tşk.ediyorum.. gerçekten bu konu çok önemli,önerileri örneklerle daha da artırabiliriz.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #20 : Nisan 26, 2006, 11:02:33 ÖÖ » |
|
h.kara
|
bende bu konuyu şimdi gördüm ve okudum sağolun since,reney45,reis ve mustafa anlatılan hikayede ibret verici yener kardeşimizin öneriside böyle duyarlı vatandaşları görmek duygulandırıyor insanı. keşke her zengin zengin olmasınada gerek yok kendi nafakasından artanla fakir fukaraya küçücük damlalar halinde yardım etsede kimse açlık ve sefalet çekmese ne güzel olur değilmi? ama bu zaman da zenginlerin çoğunluğu bile bir fakiri gördüğü zaman bırak ona yardım etmeyi daha hor ve hakir görüyor.işte ozaman sinir oluyor insan böyle olaylara tanık oldukça. bence önemli olan insanın maddi zenginliği değilde manevi ve gönlünün zenginliğidir. Allah(c.c.) herkese gönül zenginliği versin.
|
|
|
|
|
|
ya bu vatanı sevecen yada çekip gidecen yok başka ötesi
|
|
|
« Yanıtla #21 : Nisan 26, 2006, 11:41:19 ÖÖ » |
|
|
|
« Yanıtla #22 : Nisan 27, 2006, 08:44:39 ÖÖ » |
|
since
|
bende bu konuyu şimdi gördüm ve okudum sağolun since,reney45,reis ve mustafa anlatılan hikayede ibret verici yener kardeşimizin öneriside böyle duyarlı vatandaşları görmek duygulandırıyor insanı. keşke her zengin zengin olmasınada gerek yok kendi nafakasından artanla fakir fukaraya küçücük damlalar halinde yardım etsede kimse açlık ve sefalet çekmese ne güzel olur değilmi? ama bu zaman da zenginlerin çoğunluğu bile bir fakiri gördüğü zaman bırak ona yardım etmeyi daha hor ve hakir görüyor.işte ozaman sinir oluyor insan böyle olaylara tanık oldukça. bence önemli olan insanın maddi zenginliği değilde manevi ve gönlünün zenginliğidir. Allah(c.c.) herkese gönül zenginliği versin. sen sağol harun kardeşim.. bazı konular;bir çoğumuz görmeden güncelliğini yitiriyor.. böyle önemli olan konuları sık sık güncellersek daha fazla kişinin konuyu farketmesini sağlarız..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #23 : Nisan 27, 2006, 09:22:22 ÖÖ » |
|
varyans45
|
arkadaşlar sizler gibi insanlar oldukça bizlerdede böyle güzel huylar gelişecektir inşalla...
|
|
|
|
|
|
[COLOR="Blue"][FONT="Comic Sans MS"][SIZE="2"]yaz yağmuru düşer durur yüreyime bir küçük aşk yeter benim hasretime sende benim yağmurum ol damla damla düş gönlüme...[/SIZE][/FONT][/COLOR]
|
|
|
« Yanıtla #24 : Nisan 27, 2006, 10:51:58 ÖÖ » |
|
since
|
arkadaşlar sizler gibi insanlar oldukça bizlerdede böyle güzel huylar gelişecektir inşalla... amin kardeşim.. inşallah sitemizdede ilerleyen günlerde çok daha faydalı ve güzel paylaşımlar yapacağız..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #25 : Nisan 27, 2006, 11:44:28 ÖÖ » |
|
abdulheyy
|
[COLOR="black"]teşkürr kardeşşş[/COLOR]
|
|
|
|
|
|
[COLOR="Olive"][SIZE="3"][/SIZE][/COLOR]temiz kalmış ne bulunur bir çöplükte,aşkta kirlenir elbet insanla birlikte...
|
|
|
« Yanıtla #26 : Mayıs 02, 2006, 03:37:51 ÖS » |
|
hikmetemre
|
güzel bir paylaşım olmuş.. bu tür paylaşımlardan ders çıkarmak gerekir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #27 : Mayıs 03, 2006, 08:59:09 ÖÖ » |
|
since
|
güzel bir paylaşım olmuş.. bu tür paylaşımlardan ders çıkarmak gerekir? evet bu tür paylaşımları hepimizin görmesi açısından güncellememiz lazım..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #28 : Mayıs 03, 2006, 10:11:36 ÖÖ » |
zafer kara
|
sağolasın serdar abi..
|
|
|
|
|
|
HAYATTA;YA TOZU DUMANA KATARSIN, YA DA DUMANI YUTARSIN... BEN BİRİNCİSİNİ SEÇENLERDENİM... 
|
|
|
|