Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda, OKS sonuçlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, sınava 818 bin 359 aday girdi. Bunlardan 791 bin 82'sinin puanı hesaplanmaya değer bulundu. 27 bin 277 kişi ham puan barajını aşamadı.
Sınavda, MF ve TM puan türlerinde İstanbul Özel Marmaraevleri İhlas İlköğretim Okulu'ndan Fatih Özkan 500 tam puan alarak birinci oldu. Van Özel Serhat İlköğretim Okulu'ndan Mustafa Mete, Isparta Özel Altınbaşak Çakın İlköğretim Okulu'ndan Fatma Karakoç, TED Batman Petrol Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu'ndan Ufuk Serkan Yıldırım, Ankara Anıttepe İlköğretim Okulu?ndan Begüm Aydıner, İstanbul Özel Kartal Doğa İlköğretim Okulu'ndan Ahmet Ali Dinler ikinciliği paylaştılar.
MF puan türünde Kocaeli General Edip Bayoğlu İlköğretim Okulu'ndan Enes Aybar ile Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu'ndan Abdülkadir Sözen 497.460 puanla üçüncülüğü paylaşırken, TM puan türünde Manisa Özel Doruk İlköğretim Okulu'ndan Zeynep Ölmez ile İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu'ndan Onur Can Soybir 495.577 puanla üçüncü oldular.
Sonuçlarla ilgili değerlendirme yapan Bakan Çelik, OKS'nin bazı sorularıyla ilgili ortaya atılan bütün iddiaları en ciddi şekilde ele alarak değerlendirdiklerini belirterek, kurulan komisyonların hiçbir soruda yanlışlık olmadığı sonucuna vardığını ifade etti.
Ancak, İstanbul'dan bir velinin, Ankara'da idare mahkemesine başvurarak Fen Bilgisi 13. sorusunun yanlış olduğunu iddia ettiğini anlatan Bakan Çelik, Ankara İdare Mahkemesi?nin üniversitelerden bir komisyon kurarak bu soruyu tekrar incelettiğini ve sorunun yanlış olduğuna karar verildiğini kaydetti. İdare Mahkemesi'nin bu soru hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ifade eden Bakan Çelik, bu kararın kendilerine geçen Cuma günü mesai bitimine yakın tebliğ edildiğini, değerledirmenin yeni baştan yapıldığını söyledi.
Bakan Çelik, "Bereket ki, eğitim teknolojileri genel müdürlüğümüz bu tür şoklara hazır olduğu için arkadaşlarımız yeni baştan çalıştılar ve değerlendirmeyi 99 soru üzerinden yaptılar" dedi.
Bu sorunun doğruluğunu “bu saatten sonra tartışmanın doğru olmayacağını” belirten Bakan Çelik, mahkemelerin verdikleri kararların tartışılabileceğini, ancak uygulanması gerektiğini ifade etti.
Bakan Çelik, daha önce sınav sorularıyla ilgili mahkemelerin hiç karar vermediğini ve böyle bir konunun ilk defa mahkemeye taşındığını belirterek, konunun bundan sonra da kamuoyu tarafından tartışılacağını kaydetti. Öğrencilerin soruları algılama biçiminin, soruların yanlış olup olmadığıyla ilgili kendilerine fikir verdiğini belirten Bakan Çelik, Fen Bilgisi sorularının zor olarak algılandığını, öğrencilerin Fen Bilgisi sorularına Türkiye ortalaması olarak yüzde 20 oranında doğru cevap verdiklerini kaydetti.
Bakan Çelik, “Bundan hareketle 115 öğrencinin bu iptal edilen soruyu doğru cevaplandırdığını söylersem aslında öğrencilerimizin bu soruyu yanlış algılamadığı, doğru algıladığı ve yaklaşım açısından da bir problem olmadığı sonucuna varabiliriz” dedi. Sınavda 99 net çözmüş olan 4 öğrenciden yalnızca birinin yanlış cevap verdiğini söyleyen Çelik, 98 net yapan 17 öğrencinin 7’sinin bu soruya yanlış cevap verdiğini kaydetti.
Bakan Çelik’in verdiği bilgilere göre, sınava 824 bin 676 kişi başvurdu. Sınava 818 bin 359 öğrenci girdi. Bu öğrencilerden 791 bin 82’sinin puanı hesaplanmaya değer bulundu. 27 bin 277 kişi ham puan barajını aşamadığı için puanları hesaplanmadı. Bakan Çelik, yanlış sorular doğru soruları götürdükten sonra 27 bin 277 öğrencinin puanının 0.5 ve altına düştüğü için hesaplanmaya değer bulunmadığını bildirdi. Çelik, geçen sene bu rakamın 71 bin 54 olduğunu ifade etti.
Bakan Çelik, Türkçe-Matematik puan türünden 160 puan barajını geçemeyen öğrenci sayısının 59 bin 537 olduğunu, bu puan türünden 731 bin 545 öğrencinin tercih yapabileceğini bildirdi.
Bakan Çelik'in verdiği bilgilere göre, Matematik-Fen puan türünde 47 bin 269 öğrenci barajı geçemedi. Bu puan türünde 743 bin 813 öğrenci tercih yapacak. 136 öğrencinin sınavı, kopya çektikleri tespit edildiği için iptal edildi. Puan hesaplamasında kullanılan çan eğrisi yöntemine göre, 160-300 arasında puan alan öğrenci sayısı 569 bin 47 oldu.
Çelik’in verdiği bilgilere göre, TM puan türünde başarı sıralamasına göre, Türkiye birincisi olan il, geçen yıl ikinci olan Burdur oldu. Bu puan türünde başarı sıralamasına göre, 2. il Kırşehir, 3. il Eskişehir, 4. il Nevşehir, 5. il Edirne, 6. il Çanakkale, 7. il Yalova, 8. il Ankara, 9. il Isparta ve 10. il Bayburt oldu.
MF puanına göre illerin başarı sıralamasında ise Burdur yine birinci il oldu. Burdur’u sırasıyla Edirne, Eskişehir, Kırşehir, Çanakkale, Nevşehir, Ankara, Isparta, Yalova ve Balıkesir izledi.
Bakan Çelik, MF ve TM puan türlerinde birinci olan Fatih Özkan’ın değerlendirmeye alınan 99 sorunun tümünü yaparak 500 tam puan aldığını bildirdi. Sınav sonuçları saat 11.00'den itibaren Milli Eğitim Bakanlığının
http://meb.gov.tr adresli internet sitesinden duyuruluyor.
Çelik’in verdiği bilgilere göre, sınava başvuran 824 bin 676 adaydan, 818 bin 359’u sınava girdi. Adaylardan 14’ünün sınavı iptal edilirken, 136 adayın ise kopya taraması sonucu bazı testleri iptal edildi.
Sınavda 27 bin 277 aday her iki puan türünden de 160 baraj puanını geçemedi. Tercih yapamayacak olan bu adayların yanı sıra 59 bin 537 aday Türkçe Matematik (TM) puan türüne göre, 47 bin 269 aday da Matematik Fen (MF) puan türüne göre 160 puan barajını aşamadı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in TM puan türünde 496.657 puanla ikinciliği paylaştığını açıkladığı 5 öğrenci, MF puan türüne göre 498.734 puan aldı. MF puan türüne göre 498.734, Türkçe-Matematik TM puan türüne göre 496.657 puanı alan Van Özel Serhat İlköğretim Okulu’ndan Mustafa Mete, Isparta Özel Altınbaşak Çakın İlköğretim Okulu'ndan Fatma Karakoç, TED Batman Petrol Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu’ndan Ufuk Serkan Yıldırım, Ankara Anıttepe İlköğretim Okulu’ndan Begüm Aydıner ve İstanbul Özel Kartal Doğa İlköğretim Okulu’ndan Ahmet Ali Dinler Türkiye genelinde ikinci oldular.
MF puan türüne göre 497.460 puanla üçüncülüğü, Kocaeli General Edip Bayoğlu İlköğretim Okulu’ndan Enes Aybar ile Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu'ndan Abdülkadir Sözen paylaştı.
TM puan türüne göre ise üçüncü, 495.577 puanla Manisa Özel Doruk İlköğretim Okulu’ndan Zeynep Ölmez ile İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu'ndan Onur Can Soybir oldu.
TM puan türüne göre dördüncü, 495.477 puanla İstanbul Özel Nilüfer Coşkun İlköğretim Okulu’ndan Ömer Gaffar Ekici, MF puan türüne göre dördüncü, 495.925 puanla Kocaeli Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan Bünyamin Yetim oldu.
MF puan türünde 495.719, TM puan türünde ise 494.721 puanla Konya Özel Selçuklu Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu’ndan Alper Tahra ile Aydın Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan Gülnur Acar beşinciliği paylaştılar.
TM puan türünde 494.058 puanla Siirt Özel Celal Değer İlköğretim Okulu’ndan Eda Dayan, MF puan türünde 495.515 puanla Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'ndan Murat Kaan Erdal altıncı oldu.
MF puan türünde 494.453 puanla Bursa Öğretmen Davut İlköğretim Okulu’ndan Eylem Tokat, Sakarya Atatürk İlköğretim Okulu'ndan İbrahim Çakır, Özel edirne İlköğretim Okulu’ndan Tayanç Tunca Molla, İstanbul Özel Kartal DOğa İlköğretim Okulu'ndan Lokman Demir ve İstanbul Özel BİLFEN Çamlıca İlköğretim Okulu’ndan Can Güler yedinciliği paylaştılar.
MF puan türünde üçüncülüğü paylaşan Kocaeli General Edip Bayoğlu İlköğretim Okulu’ndan Enes Aybar ile Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu’ndan Abdülkadir Sözen TM puan türünde ise 493.289 puanla yedinci oldular.
MF puan türünde altıncı olan Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu’ndan Murat Kaan Erdal, TM puan türünde 492.688 puanla sekizinci sırada yer aldı.
MF puan türünde ise Türkiye sekizincisi olan İzmir Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu’ndan Caner Kahraman 494.363 puan aldı.
TM puan türünde 16 öğrenci Türkiye dokuzunculuğunu paylaştı. 492.234 puanla dokuzuncu olan öğrencilerin isimleri şöyle: Sinop Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’ndan Ecem Selin Akbaş, Diyarbakır Özel İlkçapa İlköğretim Okulu’ndan Kardelen Türkü Saçar, İzmir Özel Yamanlar Özyurt İlköğretim Okulu’ndan Faruk Seyfettin Çetin, İstanbul Özel Kartal Doğa İlköğretim Okulu’ndan Hakan Şahin, İstanbul Özel BİLFEN Çamlıca İlköğretim Okulu’ndan Anıl Akarsu, TED Aydın Koleji Özel İlköğretim Okulu’ndan Kaan Ege Özgün, Bursa Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan Hazal Can, Çorum Bekir Aksoy İlköğretim Okulu’ndan Elif Dilşat, İstanbul Özel Eğitim ve Yaşam Merkezi Okyanus İlköğretim Okulu’ndan Halilcan Sap Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ilköğretim Okulu’ndan Enes Şirin, İstanbul Koç İlköğretim Okulu'ndan Orhan Aydın, İstanbul Barbaros ilköğretim Okulu’ndan Mert Yıldırım, Şanlıurfa Özel Çağlayan İlköğretim Okulu’ndan Mehmet Yiğitcan Yeşilata , Kayseri Özel İstikbal İlköğretim Okulu’ndan Mahmut Bilal Doğan, Kocaeli Özel Erkul İlköğretim Okulu’ndan Yüsra Yıldırım, Konya Özel Diltaş İlköğretim Okulu’ndan Cemil Kocaman.
MF puan türünde ise 494.184 puanla İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu’ndan Kemal Erce Eşer dokuzuncu oldu.
TM puan türünde altıncı olan Siirt Özel Celal Değer İlköğretim Okulu’ndan Eda Dayan, MF puan türünde ise 493.573 puanla onunculuğa yerleşti. TM puan türünde 492.134 puanla Bursa Emirbuhari İlköğretim Okulu’ndan Mahmut Sait Okyay onuncu oldu.
Sınavda puan ortalamalarına göre her iki puan türünde de 1. sıraya yerleşen Burdur ili ile TM puan türünde başarı sırasına göre 10. olan Bayburt ili, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirleri geride bıraktı.
Ankara TM puan ortalamalarına göre başarı sıralamasında 8. MF puan türüne göre 7. sırada yer aldı. İstanbul her iki puan türüne göre 43. sıraya yerleşirken, İzmir TM puan türüne göre 29. MF puan türüne göre başarı sıralamasında 25. oldu.
Dereceye giren ilk 10 öğrenci arasında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki özel ilköğretim okullarının öğrencileri de yer aldı. Dereceye giren öğrenciler arasında TM puan türünde Van, Batman, Siirt, Muş, Diyarbakır ve Şanlıurfa, MF puan türünde ise Van, Batman, Muş ve Siirt illeri ilk 10 aday arasında yer aldı.
Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu, TM puan türünde 7. ve MF puan türünde ise 3. çıkardı.
Basın toplantısında OKS’ye ilişkin bütün işlemleri elektronik ortamda internet üzerinden yaptıklarını, buna göre öğrencilerin 11-20 Temmuz tarihleri arasında, elektronik ortamda 20 tercih yapacaklarını kaydeden Bakan Çelik, bir sefer tercih yapılacağını ve bu tercihlerin okullara onaylatılacağını belirtti.
Bakan Çelik, öğrencilerin ve ailelerinin kafalarına soru işaretleri takılması halinde okullardan ve rehberlik servislerinden danışmanlık hizmeti alabileceklerini kaydetti.
Bakan Çelik, tercih sonuçlarının, 27 Temmuz Cuma günü açıklanacağını ve öğrencilerin hangi okullara yerleştiklerinin belli olacağını belirterek, 8 Ağustos’ta, birinci yerleştirmeden sonra boş kontenjanların elektronik ortamda ilan edileceğini, 9-14 Ağustos’ta ise önceden yapılan 20 tercihe göre 2. bir yerleştirme yapılacağını, bu yerleştirmenin sonuçlarının da 7 Ağustos’ta kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.
Veliler, öğrenciler ve okul idarecilerinden “üçüncü veya dördüncü yerleştirme var mı?” şeklinde sorular sormamalarını rica eden Bakan Çelik, “Sistem zaten otomatik kayma sistemiyle işleyeceği için burada bir problem olmayacağını tahmin ediyoruz. İkinci yerleştirmenin sonucunda durumu değerlendireceğiz. Ama Türkiye genelinde bir üçüncü yerleştirme yapılmayacak. Bunu da özellikle duyurmak istiyorum. 'Benim ümidim üçüncü, dördüncü yerleştirmededir' deyip de kenarda, kıyıda kimse kalmasın. Herkes buna göre tercihlerini yapsın” diye konuştu.
Çocukların, başarılarından dolayı ödüllendirilmeleri ve yüreklendirilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Çelik, velilerin, başarısız olan öğrencilerin psikolojisini bozacak yaklaşımlarda bulunmamalarını istedi. Bakan Çelik, veliler, öğrenciler ve öğretmenlerin bir araya gelerek eksikliklerin ve başarısızlıkların üzerinde durması gerektiğini kaydetti.
Orta Öğretim Kurumları Sınavı’nı yeniden yapılandırdıklarını ve bugünkü şekliyle gelecek yıl son kez yapılacağını dile getiren Bakan Çelik, OKS’nin bugünkü formatıyla tarihe karışacağını söyledi. Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerimizin sırtındaki bu büyük yükü çok hafifleten ve daha pedagojik olan bir yöntem getirdik. Ümit ediyorum ki, seçimlerden sonra yeni iktidar döneminde ÖSS’yi de buna göre şekillendireceğiz. ÖSS’nin kaldırılmasıyla ilgili ortada çok uçuk iddialar dolaşıyor. Bunların hiçbiri inandırıcı değildir. Gençlerimizin ümitleri üzerinden kimse hesap yapmasın. Türkiye’de üniversitelerin kontenjanları ve üniversitelere talip insan sayısı bellidir. 1 milyon 640 bin kişi ÖSS’ye girdi. Ancak ‘ben ÖSS'yi kaldırdım’ dediğiniz anda, ‘lise diploması olan herkes, üniversiteye başvursun’ dediğiniz zaman müracaat 1 milyon 640 bin kişi değil, 3,5-4 milyon kişi olacak. Beş, on veya onbeş sene önce liseyi bitiren, üniversiteye girme ümidini tamamen yitirmiş olan insanlar, diplomalarını alıp üniversite kapısına dayanacak. Dolayısıyla gerçekleşmesi mümkün olmayan bu iddiaların kesinlikle ortaya atılmaması gerekiyor.”